Werkdocument | Todaytomorrowspain (2024)

'

Werkdocument

1FBTR-2

Groep b

Anouk van Bracht,

Desirée Emmen,

Jaap Habraken, 103268

Jeremy de Leur, 102320

Mirthe Martinius,

Inhoud

Hoofdstuk 1 Inleiding p. 3

Hoofdstuk 2 Aanbodzijde groepsrondreizen p. 4

Hoofdstuk 3 De vraagzijde p. 6

Hoofdstuk 4 Trends en ontwikkelingen in de reiswereld p. 8

Hoofdstuk 5 Duurzaamheid p. 10

Hoofdstuk 6 Beleving p. 13

Hoofdstuk 7 Conclusies en aanbevelingen p. 15

Hoofdstuk 8 Beschrijving Spaanse en Zuid-Afrikaanse cultuur p. 19

Hoofdstuk 9 Onderbouwing segmentatie doelgroep p. 21

Hoofdstuk 10 Onderbouwing type groepsrondreis p. 22

Hoofdstuk 11 Prijsberekening per ontwikkelde reis p. 23

Bijlagen

Bronvermelding p. 26

Webteksten p. 28

Samenwerkingscontract p. 36

Takenverdeling p. 38
1. Inleiding

In dit document kunt u alles lezen over de totstandkoming van drie verschillende groepsrondreizen in Spanje. Na een duidelijke uiteenzetting van het aanbod, de vraag en de huidige trends en ontwikkelingen in de reisbranche met betrekking tot groepsrondreizen wordt duidelijk hoe wij als groep tot de uiteindelijke reizen zijn gekomen. Dit document is geschreven om ons structuur en houvast te geven tijdens het opzetten van onze nieuwe reisorganisatie Today Tomorrow Spain.
2. Aanbodzijde groepsrondreizen

De grootste reisorganisaties die groepsrondreizen aanbieden zijn;

SRC-Cultuurvakanties

Baobab Reizen

FOX Vakanties

Djoser Reizen

Koning Aap

Typen rondreizen

Er zijn verschillende typen rondreizen. Hierbij kan worden gedacht aan themareizen, singlereizen, groepsreizen en familiereizen. Baobab biedt al deze typen vakanties aan, maar ook nog single parentreizen en fair travel en work reizen.

SRC-Cultuurvakanties bieden onder andere themareizen, natuurreizen en avontuurreizen aan.

FOX Vakanties biedt net als Baobab singlereizen en familiereizen aan. Ook bieden zij nog individuele reizen aan. Djoser biedt ook nog festivalreizen aan, wandel- en fietsreizen en junior reizen. Bij deze laatste reis gaan families met hun kinderen op ontdekkingsreis. Koning Aap biedt familiereizen, groepsreizen en individuele reizen aan. Ook bieden zij pioniersreizen aan. Dit zijn reizen naar gebieden waar nog maar weinig toeristen heengaan.


Verschillen in vervoer

Groepsreizen kunnen in meerdere dingen verschillen. Zoals bijvoorbeeld de duur van de reis, het aantal activiteiten en de intensiteit van heel de reis. Bijna elke reisorganisatie biedt reizen aan waarbij deze dingen verschillen. Ze bieden geen reizen aan die allemaal dezelfde tijdsduur hebben en hetzelfde aantal activiteiten.

Bij al deze reisorganisaties kan per vliegtuig worden gereisd. Vaak duren deze rondreizen 2 tot 3 weken. Qua vervoer kan bij SRC-Cultuurvakanties ook nog worden gereisd met de trein of per bus. Bij FOX Vakanties kan uitsluitend met het vliegtuig naar de bestemming gevlogen. Op de bestemming zelf wordt er wel veel met de bus gereisd, wat voor elke organisatie geldt. Ook bij Baobab reizen kan alleen per vliegtuig worden gereisd.

Djoser biedt wandel en fietsvakanties aan, maar ook hier gaan de toeristen eerst met het vliegtuig naar het land van bestemming. Daar gaan ze van plaats naar plaats wandelen of fietsen en soms per bus. Ook bij Koning Aap wordt alleen per vliegtuig vanuit Nederland gereisd. Hieruit kan worden geconcludeerd dat men alleen bij SRC-Cultuurvakanties meerdere vervoersmogelijkheden heeft.

Verschillen in doelgroepen

SRC-Cultuurvakanties richt zich op mensen die van cultuur en natuur houden. Buiten dit is de doelgroep daarom heel breed. Er wordt vaak gedacht dat cultuur vaak oudere mensen aantrekt, maar er zijn genoeg jongeren die dit ook heel interessant vinden. Ook gezinnen met kinderen kunnen tot deze doelgroep behoren.

FOX Vakanties is echt een organisatie die zich op families richt. Zij bieden veel reizen voor heel het gezin aan die leuk zijn voor jong én oud.

Met Koning Aap reizen veel verschillende soorten mensen. Mensen die graag zelf op pad gaan, maar het gezellig vinden om hun ervaringen te delen met andere reizigers. Dit kunnen mensen van in de twintig zijn, maar ook zestig plussers, groepen vrienden of alleenstaanden.

Baobab Reizen is in 2011 de Kids Vakantieaanbieder van het jaar geworden. Dit betekend dus dat zij veel reizen aanbieden die op kinderen gericht zijn of kindvriendelijk zijn. Ze bieden ook speciale familiereizen aan. Dit betekend echter niet dat ze zich alleen op kinderen richten. Ook bij Baobab is de doelgroep weer erg breed. Ze bieden ook reizen aan voor singles.

Eigenlijk zijn bij al deze reisorganisaties de doelgroepen grotendeels hetzelfde. De doelgroep kan erg breed worden opgevat omdat er reizen worden aangebieden voor kinderen tot senioren. En voor mensen die van rust houden of juist van avontuur.

Duurzaamheid bij de reisorganisaties

De reisorganisatie die het meest aandacht besteedt aan duurzaamheid is Baobab. Bij het boeken van elke reis wordt er gevraagd of je wat wilt doen om je reis te compenseren qua duurzaamheid. Ook wordt er elk jaar een bijdrage geschonken aan verschillende kleine projecten. In Bolivia is er het mijnenproject in Potosí. Stichting Amigos de Potosí zet zich in voor de mijnwerkers daar. Er zijn al watervoorzieningen aangelegd en er is verlichting in de mijnen. In Guatamala werkt Baobab Reizen samen met Stichting Constru Casa. Deze stichting bouwt onder andere huizen voor de meest arme families. En in Kenia loopt een project door Stichting SHERP. Deze stichting vangt geestelijke en lichamelijk gehandicapte kinderen op. En zo zijn er nog meer projecten die ondersteunt worden door Baobab Reizen.

Ook bij Koningaap wordt er veel aandacht aan duurzaamheid besteedt. Op de site is hier zelfs een speciaal kopje voor. Zij werken aan de duurzaamheid door onder andere zoveel mogelijk gebruik te maken van kleine accommodaties en restaurants die door de lokale bevolking worden bestuurd. Er zijn samenwerkingsverbanden met organisaties die zich bezighouden met milieu en ontwikkelingssamenwerking en er worden goede afspraken gemaakt met de lokale reisagenten over beloningen en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers.

SRC-Cultuurvakanties heeft op haar site een hele uitleg over wat duurzaam toerisme is en hoe zij daar aan meehelpen. Intern denken zij aan zaken als vermindering van papierverbruik, groene stroom en recycling. Zij organiseren excursies waar duurzaam wordt omgegaan met de natuur en cultuur van dat gebied. En ook de reizigers kunnen meehelpen hieraan. Zij kunnen hieraan meehelpen door te vliegen met GreenSeat. Ze compenseren dan de CO2 uitstoot en steunen duurzame energieprojecten.

SRC-Cultuurvakanties ondersteunt ook ECPAT. Zij ondersteunen ECPAT met het beschermen van kinderen tegen kinderprostitutie.

FOX Vakanties probeert om de negatieve gevolgen van toerisme zo klein mogelijk te houden. FOX ondersteunt onder andere de projecten GreenSeat, Travelife en FOX Feel Good.

Bij Djoser is er op de website niets te vinden over duurzaamheid.

3. De vraagzijde

De doelgroep ‘Nederlandse groeps(rond)reiziger’
Onder de Nederlandse groeps(rond)reiziger verstaan wij mensen die, over het algemeen, met respect omgaan met de cultuur en natuur waarin zij komen en tevens ook open staan voor nieuwe gewoontes, visies en ervaringen. Deze mensen zijn oprecht geïnteresseerd in een land en haar cultuur en in enige mate geïnteresseerd in de historie van een land. Zij willen de wereld ontdekken op hun manier. De leeftijd van deze groep is zeer divers, namelijk tussen de twintig en vijfenzestig jaar en ook het inkomen heeft invloed op de reis, maar hier wordt bij de segmentatie nog op ingegaan.

Hoe is de markt gesegmenteerd?
Redenen voor een deelname aan de groeps(rond)reis zijn er genoeg. Zo zijn er mensen net klaar met hun studie, hebben mensen vakantie of misschien zijn ze zelfs met pensioen. Er kan daarom gesegmenteerd worden op type rondreizen zoals, singlereizen, ouderenreizen, groepsreizen met kinderen, wandelreizen en avontuurlijke groepsreizen. Ook de prijs van de reis speelt een rol, zo gaan de mensen met een hoger inkomen vaak langer en luxer op rondreis.

Gekeken naar duurzaamheid kan er grofwerk onderscheidt gemaakt worden tussen 6 groepen;
De eigenzinnige idealisten (15%)
Dit zijn mensen die, meestal, wat hoger zijn opgeleid en wanneer het jongeren betreft wat ouder zijn. Ze zijn begaan met het lot van de natuur en met het lot van anderen. Ze dragen graag hun steentje bij en zijn milieubewust.

De sociale aanpassers (20%)
Deze groep heeft graag mensen om zich heen en voor hen is vriendschap het belangrijkste wat er is. Ze zijn over het algemeen gericht op hun eigen omgeving en maken zich niet heel druk over de toekomst, echter hebben zij wel een redelijk kennisniveau over duurzaamheid en vinden het positief dat er “duurzame mensen” zijn, ook al zijn zij zelf wat minder milieubewust.


De honkvaste gemakzoeker (18%)
Deze groep hoeft niet zo nodig de buitenlucht in en vindt het prima om lekker thuis te zijn met mensen uit de vertrouwde omgeving. Ze zijn optimistisch over het milieu maar tevens ook onzeker. Ze denken aan de ene kant dat de wereld er heel mooi uit ziet over een aantal jaar en aan de andere kant denken ze van niet. Zijzelf zijn niet echt bewust en /of betrokken bij het milieu en “duurzaam gedrag” wordt dan ook zelden uitgevoerd.

De Enthousiaste Verkenners (16%)
Zij hebben een positieve en actieve levenshouding en instelling. Ze maken zich wel zorgen over het milieu maar vooral als het de eigen leefomgeving betreft. Ze vertrouwen er op dat de technologie met oplossingen komt en zijn bereidt iets meer te betalen voor

De erkenningzoekers (18%)
Deze mensen gaan hun eigen gang maar vinden het ondertussen wel belangrijk wat andere van hen vindt. Ze kunnen vaak niet of nauwelijks zonder televisie of computer en vinden zichzelf doorsnee. De klimaatverandering is iets waar ze zich druk over maken maar denken dat zij hier zelf niets mee te maken krijgen. Ze vertonen meer duurzaam gedrag dan andere groepen en ze zijn minder gemakzuchtig. De technologische kant van duurzaamheid vinden ze interessant.

De Extraverte Statuszoekers (13%)
Dit zijn de echte feest beesten. Wat belangrijk is voor deze mensen zijn, vrienden, het uiterlijk en materiële status. Ze hebben snel hun mening klaar, een eigen stijl en experimenteren met alles. De levensstijl van deze mensen is luxe. Deze groep is dan ook het minst duurzaam. Het maakt ze niet uit hoe de natuur er over een aantal jaar uit ziet en vinden mensen die dat wel belangrijk vinden zeurende mensen. Ze weten niet veel over het milieu of duurzaamheid en hebben hier ook geen behoefte aan.

Verder blijkt uit onderzoek van digipanel dat bijna 50% van de mensen tijdens het boeken van hun vakantie op milieu aspecten let en dat 33% Klimaatverandering / broeikaseffect belangrijk vindt om op te letten tijdens het boeken van de vakantie.

4. Trends en ontwikkelingen in de reiswereld

Er zijn tegenwoordig veel verschillende ontwikkelingen gaande in de wereld, dit is ook niet zo gek want de wereld blijft zich ontwikkelingen. Uit deze ontwikkelingen komen natuurlijk ook trends voort. Om een goed beeld te krijgen of jouw onderneming hier goed op in speelt moet je wel eerst weten wat de verschillende trends en ontwikkelingen zijn.

Een stijgende wereldeconomie is heel belangrijk als ontwikkeling in de wereld. Er was de afgelopen jaren namelijk een flinke crisis. Hierdoor is iedereen zich bewust dat het economisch niet meer zo heel goed gaat, veel overheden moeten dan ook bezuinigen. Aangezien het nu weer wat beter gaat, komt dit door de ontwikkeling dat de economie zich weer wat aan het optrekken is. Dit wordt ook doorgevoerd op verschillende trends. Mensen gingen veel minder kopen, de koopkracht ging daardoor naar beneden. Dit helpt niet mee aan een goede economie. Mensen worden voorzichtiger en ze gaan de banken ook steeds minder vertrouwen. Hierdoor kwamen een aantal banken op het randje van de afgrond.

En nu de economie weer een beetje opkrabbelt zie je dat ook de koopkracht en het vertrouwen in de banken weer toeneemt. En dit is heel belangrijk voor de economie, zo wordt de economie alleen maar beter!

Naast de economie in de wereld zijn er natuurlijk nog meer ontwikkelingen gaande, onder andere het begrip social media dat bijna overal terug komt. Dit is de laatste jaren dan ook een hot item. Veel mensen doen tegenwoordig aan facebook, hyves, twitter etc. Dit is ook een grote ontwikkeling de laatste jaren. Dit noemen we ook wel web 2.0. Hiermee mogen wij als consumenten ook onze eigen foto’s, meningen en bevindingen op het web zetten. Hiervoor waren het alleen de bedrijven. Nu is de consument zelf aan de beurt.

Naast het web 2.0 zijn er nog andere ontwikkelingen. Een andere hele belangrijke is de klimaat verandering. Hier wordt de laatste jaren ook heel veel aandacht aan besteed. Dit is omdat het niet zo goed gaat met het milieu en er heel veel CO2 uitstoot is. De consumenten trekken dit heel erg aan. Tegenwoordig kan er bijna geen onderneming meer bestaan als het niet op een of andere manier aan het milieu bijdraagt.

Welke ontwikkelingen en trends vinden plaats op de Nederlandse toeristische markt?

Ook op de toeristische markt zijn er ontwikkelingen en trends te zien. Dit is ook niet gek, want ook hier veranderd de markt en deze markt heeft ook zeker last gehad van bijvoorbeeld de economische crisis. Daarom is het patroon van consumenten en vakanties nu ook langzaam aan het veranderen. Men wil tegenwoordig vaker op vakantie, maar daarnaast ook korter. Dus ze willen als ze een lang weekend vrij zijn, even snel er tussenuit. Dit is een voorbeeld, maar wel een heel belangrijk voorbeeld. Aanbieders moeten hierop inspelen. Ze kunnen zich nu minder gaan richten op lange reizen. Als ze dit zouden doen, gaan ze niet mee met de ontwikkelingen in de markt en is er een kans dat ze failliet gaan.

Naast bovenstaande mooie ontwikkeling zijn er meerdere ontwikkelingen, zoals luxer kamperen. De laatste jaren worden er steeds meer mensen gezien met grotere luxere caravans en tenten. ook worden er steeds meer huurtenten verhuurd. Ze willen dan wel kamperen maar niet de tent opzetten of slechte bedden. Ze willen wel kamperen, maar niet de, in hun ogen, negatieve lasten. Dit idee heeft een begrip gekregen en heet glamping of wel glamorous camping. De toerist huurt en kampeert in een enorme tent die van alle gemakken is voorzien.

Ook zien we een grote verandering in het boekingsgedrag van de consumenten. We zien steeds meer dat consumenten later gaan boeken. Hier moeten de aanbieders ook rekening mee houden, want nu moeten ze misschien de consument anders benaderen zodat ze toch wat vroeger gaan boeken. Het is dus heel belangrijk dat de aanbieders de trends en ontwikkelingen goed in de gaten blijven houden.

Welke trends zijn op de markt voor groepsrondreizen zichtbaar?

Belangrijke trends in deze markt voor groepsreizen zijn dat steeds meer consumenten met gelijkgestemde willen reizen. Dus je ziet dat er steeds meer reizen worden georganiseerd voor alleen singles, hom*o’s, christenen en gehandicapten. Daarnaast kiezen steeds meer gezinnen met kinderen ervoor om niet meer te kamperen in bijvoorbeeld europa maar juist om verre reizen te maken. Dit moet dan een ervaring worden voor de kinderen en de ouders.

Ook willen steeds meer mensen op extreme reizen. Ze willen een ervaring opdoen, dus zal er de aankomende jaren steeds meer reizen naar Afrika komen, hier zullen de mensen dan safari tochten maken etc. dit zal een mooie extreme reis zijn voor ze!

Steeds meer groepsreizen worden ook georganiseerd om iets te doen voor bijvoorbeeld het milieu maar ook voor het goede doel. Dus bijvoorbeeld de Mont Blanc beklimmen per fiets voor het goede doel, of vrijwilligerswerk bij de stammen in Afrika.

En als laatste is er nog een trend op komst van de lowcostcarriers (Easyjet, Air Berlin en Ryan Air). De consumenten kiezen niet meer voor de bestemmingen maar voor een goedkope vlucht en daarop baseren ze waar ze heen willen en naar welke hotel.

Welke trends zijn op de toeristische markt m.b.t. duurzaamheid wereldwijd, op Europees niveau en in Nederland zichtbaar ?

Tegenwoordig gaat de consument veel bewuster om met de verschillende vakanties en bestemmingen, je ziet nu bijvoorbeeld vaker dat de consumenten kiezen voor surfles van jongeren uit de sloppenwijken van Rio de Janeiro dan om echt surfles te krijgen van een surfleraar. Dus je ziet dat mensen er mee bezig zijn. Over heel de wereld wordt er meer gedaan aan duurzaamheid. Daarnaast is er wereldwijd een kwaliteitsmerk gekomen, GREEN KEY. Hotels en andere faciliteiten kunnen zo aantonen dat ze milieu bewust bezig zijn. Het is vandaag de dag ook heel belangrijk want steeds meer mensen gaan voordat ze op reis gaan, kijken in welk hotel ze zitten en of dat wel milieu bewust bezig is. Zo niet dan boeken ze naar een ander hotel om.

In Europa zie je ook dat er steeds meer gedaan wordt aan duurzaamheid. Zo zie je dat de introductie van de GreenSeat is gekomen. Hiermee kan je dus groener vliegen, de verschillende organisaties bieden de consument de optie om in hun boekingsprocedure duurzame energieprojecten te investeren. Hierdoor helpen ze het milieu en wordt dit natuurlijk een GreenSeat.

Nederland hoopt dat nog meer mensen duurzaamheid belangrijk gaan, en dus ook de verschillende bedrijven door middel van duurzaam inkopen, duurzame innovatie maar ook om duurzame personeelsbeleid toe te passen. Zo hoopt Nederland dat ook het bedrijfsleven meer verantwoord gaan ondernemen.

5. Duurzaamheid

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is het gemakkelijkst te beschrijven als een ontwikkeling of actie waarbij rekening wordt gehouden met de 3 P’s van duurzaamheid, People, Planet en Profit. Dit wordt vertaald naar Mensen, Planeet en Winst. Een duurzame ontwikkeling houdt dus altijd rekening met alle belanghebbende partijen (People) en probeert daar een balans tussen te vinden, probeert zo min mogelijk effect te hebben op de plaatselijke omgeving (Planet) en denkt na over hoe alsnog winst (Profit) te behalen en wat daarmee te doen. Stopt de ondernemer de winst in zijn zak of investeert hij die winst in duurzame ontwikkelingen binnen het bedrijf of op locatie (bijvoorbeeld ontwikkelingslanden).

De definitie van een duurzame ontwikkeling zoals de VN-commissie Brundtland in 1987 die vaststelde is: “Een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.”

De ontwikkeling en de rol van duurzaamheid in de wereld en de toeristische branche

In 1972 vond de eerste samenkomst plaats van de Verenigde Naties met als onderwerp het milieu (Stockholm conference), en dat leidde tot het begin van de discussie over duurzaamheid. Sindsdien is er veel veranderd in de wereld.

In 1987 stond het begrip ‘duurzame ontwikkeling’ centraal tijdens de VN-commissie Brundtland. Hier werd een duidelijke link gelegd tussen de begrippen ‘economische groei’, ‘milieuvraagstukken’ en ‘armoede- en ontwikkelingsproblematiek’. De belangrijkste uitkomsten van het rapport was dat duurzame ontwikkelingen niet hand in hand gingen met armoede. Natuurbehoud en economische ontwikkeling zijn de kernbegrippen die belangrijk zijn bij een duurzame ontwikkeling.

In 1992 vond ook een belangrijke VN-conferentie plaats in Rio de Janeiro (Brazilië) waar het biodiversiteitsverdrag door 187 landen, waaronder Nederland, is getekend. De landen die dit verdrag getekend hebben verplichten zichzelf om de biodiversiteit te beschermen in het eigen land en om in ontwikkelingslanden ondersteuning te bieden in het beschermen hiervan. Een belangrijk land dat dit verdrag nog steeds niet ondertekend heeft is de VS.

In 1997 is het verdrag van Kyoto opgesteld in de Japanse stad Kyoto. Dit verdrag gaat over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Dit verdrag is een protocol dat valt onder het Klimaatverdrag van 1992. Wederom heeft de VS dit verdrag niet ondertekend ter bescherming van de eigen economie. Eén van de belangrijkste afspraken die zijn gemaakt door dit verdrag te ondertekenen is de groei van de uitstoot van broeikasgassen te stoppen. De reducties zijn binnen de EU verdeeld en lopen zeer uiteen. Zo moet Nederland 6% minder uitstoten ten opzichte van het niveau in 1990. Luxemburg moet zijn uitstoot maar liefst met 28% verminderen en Portugal mag simpelweg 27% meer uitstoten dan in 1990. Toen Rusland in 2004 ook het verdrag ondertekende trad het Kyoto-protocol wereldwijd in werking omdat daarmee een meerderheid van de landen in de wereld het protocol had ondertekend.

In 2002 werd de grootste VN-conferentie tot dan toe gehouden. In 2002 vond de Wereldtop voor duurzame ontwikkeling plaats in Johannesburg (Zuid-Afrika). Tijdens deze conferentie is gesproken over de onzekerheid van de toekomst. Dat het niet vanzelfsprekend is dat onze huidige welvaart in het westen aanhoudt. Sinds deze conferentie is er meer aandacht voor de duurzaamheid van onze eigen welvaart. Echter, als we niet duurzaam met onze aarde en haar natuurlijke hulpbronnen omgaan blijft er niks meer over voor de toekomstige generaties. Daardoor is er meer aandacht voor het spaarzaam omgaan met energie en biodiversiteit in de wereld ontstaan.

In de afgelopen jaren is duurzaamheid een niet weg te denken begrip geworden. Twee belangrijke voorbeelden zijn het FSC-keurmerk voor duurzaam hout en het Max Havelaar-keurmerk voor duurzame koffie. Maar ook in de toeristische branche zijn voorbeelden te noemen. In de hotelwereld bijvoorbeeld bestaat het International Hotels Environment Initiative (IHEI) dat zich onder andere bezighoudt met het verlagen van het energie gebruik in hotels en het recyclen van afval. Een ander voorbeeld is de ecotax die in 2002 werd geïntroduceerd in de Balearen om te gebruiken voor het behouden en beschermen van de plaatselijke natuur. Om in de toeristische sector duurzaam te werk te gaan is het Visitor Management in het leven geblazen. Visitor Management probeert een balans te vinden tussen de behoeften van de toeristen en andere belanghebbenden, het behoud van de natuur en zelf geld verdienen. (People, Planet, Profit)

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt houdt ook altijd rekening met de 3 P’s. Het grote verschil tussen bijvoorbeeld Duurzaam Toerisme (DT) en MVO is dat bij MVO er ook rekening wordt gehouden met de bedrijfsvoering. DT gaat specifiek over de vakantie. Bij DT kan er dus een zeer duurzame vakantie worden aangeboden maar tegelijkertijd kan het bedrijf dat de vakantie aanbied zelf helemaal niet duurzaam bezig zijn. Een bedrijf dat duurzaam onderneemt probeert vooral zelf heel duurzaam te werken en tegelijk ook een duurzaam product te leveren.

Binnen MVO zijn 2 soorten maatregelen te onderscheiden, de zogeheten harde maatregelen en de zachte maatregelen. Harde maatregelen zijn permanent en gaan vaak over restricties. Zachte maatregelen hebben eerder te maken met marketing en de coördinatie van de toeristen.

Een voorbeeld van een harde maatregel in het toeristisch werkveld is Bhutan. Bhutan is een klein land gelegen in Zuid-Azië tussen Tibet en India waar een gelimiteerd aantal mensen per dag naartoe mogen. Deze maatregel bestaat om massatoerisme tegen te gaan, bovendien zijn de kosten gemiddeld $200,- per dag. De reden om massatoerisme tegen te gaan voor Bhutan is om zo min mogelijk invloeden van andere culturen binnen te krijgen. Bhutan is zeer gesteld op het behouden van de eigen, oude, cultuur.

Twee voorbeelden van een zachte maatregel zijn het weghouden van toeristen uit aboriginal gebieden en auto-vrije gebieden in steden. Deze twee voorbeelden van maatregelen beschermen de plaatselijke bevolking en omgeving. Een ander simpel voorbeeld van een zachte maatregel is een maximum aangeven voor de grote van een groep toeristen die bijvoorbeeld een kerk binnen mag.

Voor- en nadelen van duurzaam toerisme

Alles in de wereld heeft zo zijn voor- en nadelen, zo ook duurzaam toerisme. Uiteraard is duurzaam toerisme ontstaan om een positieve invloed op de wereld te hebben en daarom eerst 5 voordelen van het duurzaam toerisme:

  1. Duurzaam toerisme is toepasbaar op elke vorm van toerisme, van kleinschalige vakanties tot massatoerisme.
  2. Duurzaam toerisme is een vorm van toerisme die in harmonie met de natuur, het mileu en de bevolking op bestemming is. Zo houdt niet alleen de toerist leuke herinneringen aan zijn vakantie maar ook de betrokkenen op bestemming.
  3. Duurzaam toerisme heeft ook effect op het bedrijfsleven. Zo zijn er bedrijven die niet alleen een duurzame vakantie aanbied maar zelf ook zo duurzaam mogelijk te werk gaat, dit het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
  4. Duurzaam toerisme probeert een exclusieve bestemming ook echt exclusief te houden.
  5. Duurzaam toerisme gaat hand in hand met de milieuwetgeving in de meeste landen door de groene kern ervan.

Behalve heel veel voordelen heeft duurzaam toerisme ook nadelen, hieronder twee voorbeelden:

  1. Duurzaam toerisme is vaak duurder dan niet-duurzaam toerisme. Dit kan komen doordat duurzaam toerisme exclusiever kan zijn of bijvoorbeeld duurzame energie duurder is dan niet-duurzame energie.
  2. Duurzaam toerisme kan een bevolking zelfs tegenhouden in hun ontwikkeling. Doordat toeristen naar een bepaald land, dorp of gebied komen om bijvoorbeeld een authentieke levensstijl te bekijken kan de plaatselijke bevolking gedwongen zijn om in die levensstijl te blijven hangen in plaats van zich verder te ontwikkelen.

Duurzaamheid in Spanje

In Spanje is net als in de rest van de (voornamelijk de westerse) wereld duurzaamheid een populair item. Zo voerde Spanje in de loop van 2010 op vliegvelden in het hele land het ‘green landing’ systeem in. Dit moet de impact van vliegverkeer op het milieu verminderen. In de toekomst wil de overheid ook een restrictie op het gebruik van de airco in gaan voeren. Aangezien het in Spanje vooral zomers heel heet kan zijn wordt de airco overal gebruikt en dat is zeer vervuilend.

In Spanje zijn de ecotrends voor voedsel echter nog niet echt aangeslagen. Zo wordt momenteel nog 80% van het biologische voedsel dat in Spanje wordt geproduceerd, wat echter slechts 4% van de totale voedsel productie is, geëxporteerd. Ondanks de huidige economische crisis in Spanje blijven de mensen nog wel biologisch (dus duurder) voedsel kopen.

Wat opvalt is dat er wel steeds meer interesse is in het milieu. Zo is momenteel 10% van al het nieuws in Spanje milieu gerelateerd en er wordt een stijging naar 15% verwacht.

Op een erg winderige dag in november 2009 had Spanje ook een record aan windenergie opgewekt. 50% van alle energie die dag kwam van windmolens. Normaal gesproken is dit gemiddeld 14%.

In de toeristische sector zijn ook al zeker duurzame reizen mogelijk. Zo bestaat er het Aguila Tours dat uitsluitend duurzame reizen binnen Spanje organiseert waaronder naar Sevilla in de provincie Andalusië.

6. Beleving

Waarom verkopen ondernemers beleving? Hoe heeft het zich ontwikkeld?

De economie heeft zich globaal ontwikkeld in deze volgorde. De ontwikkelingstadia van de economie:

Sinds de oudheid tot 1930

Grondstoffen: We begonnen in de handel met het verkrijgen van grondstoffen van de aarde. Het streven van product georiënteerd denken is het streven naar het zo veel en goedkoop mogelijk produceren van grondstoffen en producten.

Van 1930 tot 1950

Producten: Dankzij de mechanisering nam de productie enorm toe in de industrie maar ook in de landbouw. Doordat de focus werd gelegd op het zoveel mogelijk produceren van producten en er niet gekeken werk naar de daadwerkelijke vraag naar het product ontstond er overproductie De arbeiders zelf konden de producten niet betalen door de lage uitbetaalde lonen. De focus werd hierdoor verlegd van product georiënteerd denken naar verkoop georiënteerd denken. Kijken wat de vraag is en hoe ze hier op konden inspelen. Er waren meer verkoopinspanningen nodig om een product te verkopen, bijvoorbeeld door middel van reclame.

Vanaf 1950

Diensten: Vijf jaar na de tweede wereld oorlog krabbelde de economie zich langzaam op. De economie veranderden naar het verzorgen van service naar de klant toe. Door deze extra verleende service verkreeg het product meerwaarde en kocht de klant niet alleen voor het product zelf maar ook voor de extra verleende service. Dit heet ook wel afnemers georiënteerde economie. De consument bepaald wat de producent maakt, er is hier spraken van een ‘’buyersmarket’’.

Vanaf 1980

Duurzaamheid en bewustwording

De behoefte op lange termijn staat centraal zoals: het milieu, leefbaarheid en omgeving. Van een afnemers georiënteerde economie veraderde het naar een maatschappelijk georiënteerde economie.

Vanaf 1995

Belevingsgeoriënteerde economie en Transformatie

En waarom verkopen ondernemers beleving? Hierom:

De materiële consumenten behoefte zijn verzadigd en hierdoor vervangt het mentalisme het materialisme. Betekenis, visie of overtuiging van een merk worden belangrijker dan de prestaties en verschijningsvormen van het merk. De grondleggers van de belevenis economie zijn Pine en Gilmore. Er zijn volgens hen vier belevenisdomeinen, dit zijn: amusem*nt, leren, ethiek en escapisme.

Dit houd in dat ondernemingen een belevenis creëren bij het product om zo hun klanten bij de ervaring te betrekken op een manier die hen bijblijft. Consumenten willen opgaan in de beleving. Op naar een belevenis georiënteerd tijdperk!

Hoe creëren organisaties beleving? Één voorbeeld

Organisaties creëren beleving door de consument alle zintuigen te laten prikkelen of enkele daarvan. Deze zintuigen zijn: proeven, ruiken, horen, zien, doen, voelen en er zijn. Dit ‘’er zijn’’ kan ook een gecreëerde fantasierijke omgeving zijn als de consument het maar meemaakt, doormaakt of ondergaat. Ik zal een voorbeeld geven van een gecreëerde beleving van een reisorganisatie.

Brommeravontuur van twaalf dagen lang in Sri Lanka!

Doe zoals de locals en scheur je een weg langs de olifanten, dwars door de jungle, door leuke plaatsjes en het afwisselende landschap dat Sri Lanka te bieden heeft. We maken een rondreis door Sri Lanka heen en maken stops bij speciaal door ons geselecteerde bezienswaardigheden. Het is overigens niet verplicht om aan excursies deel te nemen.

In dit voorbeeld komt duidelijk het authentieke belevenis naar voren. Met excursies bezoeken de toeristen oude tempels en duiken de geschiedenis in van de cultuur en het landschap. En het is een extra bijzondere belevenis omdat je de reis aflegt op een brommer!

Relatie tussen beleving en duurzaamheid in de reisbranche

Ik heb net het begrip beleving uitgelegd en nu vertel ik in het kort wat we allemaal onder de term duurzaam verstaan. Duurzaam staat voor: milieuvriendelijk, sociaal cultureel en het is op de lange termijn gericht. People, Planet, Profit (ook wel bekend als de drie P’s) deze termen worden in harmonie ingezet en gebruikt om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Er volgt nu een omschrijving per term in het kader van de reisbranche.

People: de balans tussen de belanghebbende.

Planet: omgeving van de bestemming

Profit: winst

Een deel van de winst die je als reisorganisatie maakt investeer je bijvoorbeeld in het creëren van een nieuwe beleving, deze belevingen moeten steeds gekker, maar ook authentieker, exclusiever en bijzonderder zijn. En een deel van de winst investeer je in de P van Planet. Door duurzaam met de omgeving om te gaan en te zorgen dat de omgeving in een goede en natuurlijke staat behouden blijft, zorg je als reisonderneming dat je het gebied beschermd tegen milieuvervuiling, stroperij, massa toerisme enz. Toeristen zelf kunnen ook participeren in het natuurbehoud proces door bijvoorbeeld deel te nemen aan vrijwilligerswerk. Een beleving is afhankelijk van de omgeving. Als de omgeving vervuild en verwoest is, is de beleving ook verdwenen. Of het is een onvergetelijk nare beleving om te zien wat een mens allemaal kapot kan maken op de wereld.

7. Conclusies en aanbevelingen

Top 5 van de meest opvallende bevindingen m.b.t. de aanbodzijde

  1. Van de onderzochte reisorganisaties is er maar één niet bezig met duurzaam toerisme.
  2. De onderzochte reisorganisaties bieden allemaal een paar dezelfde soort groepsreizen aan. De reisorganisaties onderscheiden zich door één aparte soort groepsreis aan te bieden die concurrenten niet hebben.
  3. Het vervoer naar de bestemmingen is niet echt duurzaam. Alle organisaties reizen alleen met het vliegtuig met als uitzondering SRC-Cultuurvakanties. Bij deze organisatie kan men ook per trein of bus reizen.
  4. Bijna geen van de onderzochte organisatie vliegt met GreenSeat.
  5. De reisorganisaties richten zich allen op dezelfde doelgroepen.

Top 5 van de meest opvallende bevindingen met betrekking tot de vraagzijde

  1. Het is belangrijk dat de waarde en normen van de personen in een (vakantie)groep bij elkaar passen.
  2. De leeftijden van de deelnemers moeten niet al te ver uit elkaar liggen
  3. De levensstijl (bijvoorbeeld luxe) moet overeen komen
  4. Personen in de groep moeten een beetje dezelfde interesses hebben
  5. Het doel van de vakantie moet niet erg verschillend zijn (bijvoorbeeld voor studie, even er tussen uit, ontdekken)

Top 5 van de meest opvallende ontwikkelingen en trends

1: Duurzame ontwikkelingen, dit puntje is samengevat van alle duurzame ontwikkelingen in de wereld. Er zijn namelijk heel veel kleine ontwikkelingen en vooral trends over duurzaamheid in de wereld maar dit is gewoon puur naar de ontwikkeling gekeken. Iedereen is er mee bezig de laatste tijd. Dit is zo een grote ontwikkeling en een goede ontwikkeling. Nu wordt er eindelijk gekeken niet alleen naar het luxe hotel maar ook naar de mensen die in de regio wonen en het milieu. De mens maakt zelf het milieu kapot als ze zo door waren gegaan, dus is deze ontwikkeling de belangrijkste.

2: Stijgende wereldeconomie, ook dit is een belangrijke ontwikkeling aangezien de economie zich weer aantrekt en zodoende wordt er weer meer geconsumeerd. Hierdoor raken de verschillende landen uit de crisis en gaan de consumenten weer meer reizen en dat is alleen maar positief voor de branche.

3: Social media, dit fenomeen is natuurlijk de laatste tijd heel erg in trek. Wie heeft nog nooit van Facebook, Twitter enz. gehoord? Haast niemand toch. Het is daarom een belangrijke ontwikkeling in het hedendaagse leven.

4: Korte vakanties wel vaker, de consumenten willen tegenwoordig vaker op vakantie, even er lekker uit als je een lang weekend vrij hebt, even tot rust komen. Ze gaan dus ook vaker maar wel korter dus de paar dagen vrij is al een reden om te zoeken naar bestemmingen en te boeken.

5: Extreme ervaringen in vakanties, dit houdt het volgende in, dat steeds meer een ervaring willen mee maken die ze nooit meer zullen vergeten. Dus steeds meer mensen zullen safari’s gaan maken en wilde leeuwen zien. als ze dit gezien hebben willen ze weer een extreme ervaring hebben en niet nog eens naar de leeuwen dus de mensen blijven zoeken naar extreme belevenissen.

De zin en onzin van duurzaamheid in de reisbranche

Duurzaamheid is tegenwoordig een veelgebruikt marketing begrip om een product of dienst beter te laten verkopen. Deze duurzaamheid die producenten aan hun aanbod toevoegen staat in de meeste gevallen voor een product dat gefabriceerd is, of gebruikt wordt, met het zicht op de toekomst. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met de 3 P’s, people, planet en profit. Deze duurzame producten en diensten zijn dus beter voor de bevolking, de latere generaties, de flora en de fauna en met het verdiende geld wordt dikwijls geïnvesteerd in duurzame projecten. Dit geldt natuurlijk niet voor alle duurzame producten en diensten. De één is vooral goed voor de plaatselijke bevolking, de ander vooral voor latere generaties enzovoorts.

Binnen de reisbranche is het begrip duurzaam ook geen vreemde. Duurzame reizen worden door allerlei touroperators aangeboden. Bij een duurzame reis kan je denken aan ‘GreenSeat’ in vliegtuigen, kleinschalige reizen naar exclusieve bestemmingen, ontwikkelingshulp en agrotoerisme (reizen naar het platteland).

De zin van duurzaam toerisme

De aarde is kwetsbaar en beïnvloedbaar. De in steeds grotere aantallen aanwezige mensen in de wereld hebben een steeds grotere impact op de planeet. Behalve dat we in een tijdperk van opwarming zitten zijn we ook zelf deels verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en de bijkomende problemen. Daarom bestaan er sinds een paar decennia allerlei vormen van duurzame producten, en dus ook duurzaam toerisme. Duurzaam toerisme probeert niet alleen rekening te houden met de planeet zelf, maar ook met de bewoners ervan. Alleen daarom al kan gesteld worden dat duurzaam toerisme zin heeft.

Duurzaam toerisme probeert de impact van toerisme op de plaatselijke natuur en bevolking zo klein mogelijk te maken. In sommige gevallen is er zelfs sprake van positieve ontwikkelingen in een gebied naar aanleiding van duurzaam toerisme. Dankzij duurzaam toerisme kunnen bijvoorbeeld bepaalde natuurparken blijven bestaan die dieren beschermen tegen onder andere stropers. Dankzij duurzaam toerisme veranderen mooie natuurgebieden niet in enkele jaren in enorme boulevards met grote, luxe hotels en restaurants als gevolg van massatoerisme. Dankzij duurzaam toerisme kunnen in arme gebieden families geld verdienen aan de toeristen in plaats van er het slachtoffer van te zijn. Dankzij duurzaam toerisme kan de CO² uitstoot sterk verminderd worden die uitgestoten wordt tijdens het reizen.

Duurzaam toerisme is dus kortweg beter voor de wereld dan niet-duurzaam toerisme. De conclusie kan dus getrokken worden dat het zeker zin heeft.

De onzin van duurzaam toerisme

Ondanks mijn eerder gevormde conclusie zit er ook een andere kant aan het zogenaamde duurzame toerisme. Want hoe duurzaam is duurzaam toerisme eigenlijk? In een zekere zin is de term duurzaam toerisme bijna ironisch te noemen. De schade die wij mensen aanrichten aan deze wereld is overal merkbaar. Eigenlijk alleen in onderontwikkelde landen heeft de natuur nog een kans tegen ons mensen. Dus om als touroperator dan reizen te gaan ontwikkelen naar die gebieden voor hele hordes mensen is alles behalve duurzaam. Het zou pas echt duurzaam zijn als mensen worden weggehouden uit bepaalde gebieden. Een zeer goed voorbeeld is het gebied rond de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl. In een artikel in het tijdschrift Quest stond dat uit een onderzoek is gebleken dat in het verboden gebied waar de straling te hoog is om te kunnen leven de natuur het beter dan doet toen er nog wel mensen aanwezig waren. Oftewel, een kernramp van enorme omvang is altijd nog beter voor de natuur dan ons mensen. Als je als touroperator dan mensen reizen gaat aanbieden naar onontdekte, exclusieve plaatsen op deze aardbol zou dat beteken dat de natuur het moet ontzien. Want wij mensen hebben altijd voorzieningen nodig en daar is de natuur over het algemeen niet bij gebaat. Zelfs als een reis 100% duurzaam is (zoals soms wordt gegarandeerd) is het nog schadelijk voor de natuur. Daarom gaan eigenlijk de woorden ‘duurzaam’ en ‘toerisme’ niet samen.

Conclusie

Duurzaam toerisme is absoluut een positieve ontwikkeling binnen de reisbranche voor de wereld. Echter, de natuur zal het altijd merken als mensen aanwezig zijn dus is echt duurzaam toerisme niet mogelijk. Dat laat niet weg dat duurzaam toerisme wel zin heeft omdat het beter is dan niet-duurzaam toerisme.

De zin of onzin van beleving in de reisbranche

Vele keuzes

Er worden vele vrijwel identieke producten en diensten van hoogwaardige kwaliteit op de makt geïntroduceerd. Door je als ondernemer te onderscheiden van de massa en in te spelen in de behoefte van de consument heb je een grotere kans dat je een goede afzet en omzet behaald.

Hoe vang je de aandacht van de welvarende klant?

De economie heeft al een paar stadia van ontwikkelingen doorlopen. Van de grondstoffen naar producten daarna de geleverde diensten. Op dit moment zitten we in een tijdperk waarin belevenissen de belangrijkste vorm van economische activiteit vormen, de zogenaamde experience economy. Belevenissen worden daarin ingezet om waarde toe te voegen aan het product die de ondernemer aanbiedt. Deze ondernemers kunnen in alle sectoren werkzaam zijn. Alle bedrijven kunnen belevenissen ontwikkelen en exploiteren.

Hier geef ik even een voorbeeld van wat een toegevoegde belevenis met een product kan doen.

In een winkelcentrum in Seattle staat een viskraam, ‘Pike Place Fish Market’. Klanten komen hier niet alleen voor de vis, maar vooral ook voor de show die wordt opgevoerd. Het personeel, de ‘fish throwers’ genaamd, ziet de klanten als een publiek dat vermaakt wil worden. Het opnemen van de order gaat gepaard met een joviaal gesprek, en heeft de klant zijn vis eenmaal uitgezocht, dan wordt de glibberige moot met een enorme snelheid door de kraam, richting de bediende bij de weegschaal gegooid. Het getrainde personeel vangt de moot bijna altijd, hoewel het spektakel nog groter is als het eens misgaat.

De klanten gaan speciaal naar deze viskraam om daar hun vis te kopen. Dit komt door de speciale toegevoegde ervaring. Dus het onderscheidend vermogen dat een belevenis creëert. Alles bij de fish throwers staat in het teken van belevenissen creëren voor de klant. Klanten gaan hier niet alleen weg met hun vis, maar vooral ook met een ervaring dat ze kunnen delen met anderen.

Conclusie

Consumenten laten zich in hun keuze eerder leiden door emotionele waarde en/of symbolische waarde die ondernemers aan producten en/of dienst toevoegen. Zoals status, zelfontplooiing, waardering, gevoel, aandacht en verbeelding.

Belevenissen komen tegemoet aan de wensen van de consument die ‘alles’ al bezit en alles al heeft gezien. Doordat de ervaringen die belevenissen bieden persoonlijk zijn, en dus voor iedere consument uniek, zijn ze het antwoord op de vraag naar exclusiviteit. Want in een maatschappij waarin luxe niet langer is voorbehouden aan de upper class, ontleent de consument zijn status steeds vaker aan ervaringen die hij heeft gehad, en daarmee aan de (unieke) verhalen die hij daarover kan vertellen. Het product en/of merk is geen ding maar een gevoel.

Verschillende soorten beleving

Belevenissen verschillen in de manier waarop individuen eraan deelnemen (actieve of passieve deelname). Ook verschillen ze in de mate waarin individuen de belevenis ‘binnentreden’ (absorberen of ondergedompeld worden). Er zijn vier verschillende typen belevenisdomeinen:

  • Amusem*nt
    Deze belevenisvorm wordt passief geabsorbeerd. Voorbeelden zijn: thuis een film kijken, een tijdschrift lezen of een CD luisteren.
  • Leren
    Leren (onderwezen worden) vereist een hoog absorberend vermogen van de ontvanger (hij treedt de experience maar beperkt binnen). Maar voor het resultaat is actieve deelname (betrokkenheid) essentieel (beklijven van de boodschap). Edutainment, een populaire vorm van spelenderwijs leren, is een voorbeeld.
  • Ontsnapping
    In de ontsnappingsbelevenis proberen deelnemers te ontsnappen aan hun dagelijkse leven. De deelnemer is in hoge mate actief en stort zich, fysiek of virtueel, compleet in de belevenis (onderdompeling) en stapt in een totaal andere (gedachte)wereld. Voorbeelden zijn casino- of pretparkbezoek, deelname aan een virtual reality game of parachutespringen.
  • Esthetiek
    Ook hier dompelt de ontvanger zich onder in de omgeving of activiteit van de beleving. Zijn bijdrage blijft echter beperkt, omdat zijn invloed op het verloop niet relevant is. Meestal wil de deelnemer gewoon vol overgave genieten van het aanbod. Voorbeelden zijn museum-, galerie- of concertbezoek.

Het is mogelijk dat een beleving meerdere van deze belevenis domeinen bevat.

Aanbevelingen

- Om als nieuwe ondernemer een duurzame groepsreis naar Spanje te organiseren moet altijd rekening gehouden worden met de 3p's. Tijdens de voorbereidingen, de boekingen en de reis zelf.

- Richt je als ondernemer op een grote doelgroep. Begin bijvoorbeeld niet met singlereizen, maar neem een niet te groot risico door een ‘algemene’ groepsreis te organiseren.

- Zorg als nieuwe ondernemer in de reisbranche van groepsreizen naar Spanje dat je een vol gepland schema aanbied aan de toeristen. En geef ze daarbij de mogelijkheid om niet te hoeven deelnemen.

8. Beschrijving Spaanse en Zuid-Afrikaanse cultuur

In deze tekst wordt, aan de hand van de literatuur van Hofstede, een beschrijving gegeven van de Spaanse cultuur en daarna van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Eerst zal een korte introductie gegeven worden van de Spaanse cultuur, gevolgd door de uitleg over de verschillende dimensies van Hofstede. Daarna worden de dimensies toegepast op de Spaanse cultuur gevolgd door de Zuid-Afrikaanse cultuur.

De Spaanse cultuur
Spanjaarden zijn erg open en sociaal, ze ontmoeten elkaar overal en kletsen op straat is daar dus ook niet raar. Het zijn echte genieters, ze genieten van de zon, het buitenleven en van het leven.

De cultuur in Spanje is minder individualistisch dan in andere Europese landen, dit komt waarschijnlijk door de sociale, vrolijke instelling. Zo staan ze dichter bij elkaar wanneer ze praten, hebben ze meer fysiek contact en praten met hun handen. De Spaanse mannen staan bekend om hun “macho” gedrag, dit is echter al wel een stuk minder geworden. Vaak roepen zij “guapa” wat schatje betekend of “mi amor” mijn liefde, dit is niet vervelend bedoelt maar een uiting van hun bewondering voor vrouwen.
Verder is het verschil tussen mannen en vrouwen vrij groot in Spanje, zo zijn er op scholen nog steeds mannen- en vrouwenvakken en de rollen van de vrouw en de man zijn nog duidelijk gescheiden. Zo zijn de mannen assertief en hard en de vrouwen zacht en teder.
De Spaanse cultuur wordt niet beheerst door wetten en regels en daarom kan gezegd worden dat de onzekerheidsvermijding klein is. Niet geheel onbelangrijk om te weten, is dat de machtsafstand in Spanje groter is dan in Nederland. Er bestaat als het ware meer respect tussen bijvoorbeeld werkgever en werknemer.

Literatuur van Hofstede
Uit het onderzoek van Hofstede komen vier dimensies namelijk; machtsafstand, het vermijden van onzekerheid, individualisme en mannelijkheid.
Bij de eerste dimensie, machtsafstand, gaat het om de feitelijke en sociaal gevoelde machtsverdeling. Het gaat dus om de daadwerkelijke manier waarop de macht verdeeld is en tevens om de sociale afstand.
De tweede dimensie, het vermijden van onzekerheid, gaat over de mate waarin mensen bereid zijn risico’s te nemen, dus in hoeverre zij kunnen en willen omgaan met onzekerheid, ongestructureerdheid en onvoorspelbaarheid.
Individualisme is de derde dimensie. Bij deze dimensie gaat het om het onderscheid tussen een collectivistisch samenleven en een individualistische samenleving. Bij een collectivistisch samenleving staan mensen niet alleen, ze kunnen altijd de steun van familie, vrienden of het werk verwachten. Een individualistische samenleving draait om eigen verantwoordelijkheid.
De laatste dimensie, mannelijkheid, wordt gekoppeld aan geld verdienen, ambitie hebben en prestaties leveren. Bij vrouwelijkheid gaat het juist om meer kwaliteit van het bestaan, zoals het creëren van een plezierige werkplek.

Deze vier dimensies toegepast op de Spaanse cultuur
Machtsafstand
Wanneer er gekeken wordt naar de machtsafstand, zou gezegd kunnen worden dat deze niet zo groot is, omdat het een constitutionele monarchie is en de macht zeer gedecentraliseerd wordt. Echter is het percentage van de mate waarin de minder machtige leden (zoals het gezin) vinden dat de macht ongelijk verdeeld is, in Spanje ongeveer tien procent hoger dan in de andere Europese landen.

Eigenlijk zijn alle samenlevingen ongelijk, maar sommige zijn meer ongelijk dan anderen.

Het vermijden van onzekerheid
De dimensie het vermijden van onzekerheid, laat zien dat in de Spaanse cultuur het accent ligt op het accepteren van risico’s. Het percentage van deze dimensie in de Spaanse cultuur ligt zo’n vijf procent hoger dan in de andere Europese landen.

Individualistisch
Spanje is, gekeken naar andere Europese landen, minder individualistisch. Het gemiddelde percentage van de overige Europese landen is 55% en Spanje scoort 45%.

Mannelijkheid

De vierde dimensie verwijst naar de rolverdeling tussen de seksen. De IBM studies hebben aangetoond dat (1) vrouwen minder waarde hechten aan de verschillen in samenleving dan mannen; (2) mannen zeer assertief en competitief zijn en dus zeer veel verschillen van de vrouwen, deze zijn zorgzaam.
In de Spaanse cultuur is dit verschil 80%, terwijl in de overige Europese landen dit nog geen 70% is.

De vier dimensies van Hofstede toegepast op de Zuid-Afrikaanse cultuur
Machtsafstand
Het regeringstype is een Federale republiek, dit houdt in dat er geen centraal staatsgezag wordt voorgestaan, maar dat in de afzonderlijke delen een grote mate van zelfstandigheid wordt gerealiseerd. Van de minder machtige leden (zoals het gezin) vindt ongeveer 45% dat het oneerlijk verdeeld is, terwijl op wereld niveau dit percentage ruim 50% is.

Het vermijden van onzekerheid
Het accepteren van risico’s wordt in Zuid-Afrika beter gedaan dan in de overige landen. Zo is het percentage van het vermijden van onzekerheid in Zuid-Afrika ongeveer twintig procent lager.

Individualistisch
Het land is vrij individualistisch, het percentage is twintig procent hoger dan in de rest van de wereld. Van iedereen wordt verwacht om te kijken en te zorgen voor hemzelf/haarzelf en zijn of haar familie.

Mannelijkheid
Zoals hierboven beschreven gaat de vierde dimensie over de rolverdeling tussen de seksen en hebben de IBM studies hebben aangetoond dat (1) vrouwen minder waarde hechten aan de verschillen in samenleving dan mannen; (2) mannen zeer assertief en competitief zijn en dus zeer veel verschillen van de vrouwen, deze zijn zorgzaam.

In de Zuid-Afrikaanse cultuur is dit verschil 60%, terwijl in de rest van de wereld dit ongeveer 45% is.

9. Onderbouwing segmentatie doelgroep

De doelgroep voor onze reis hebben we bepaald aan de hand van weloverwogen feiten. We wilden een luxe, maar toch duurzame en belevenisvolle, reis aanbieden. Hierbij dachten we al aan de doelgroep, 50 tot 70 jarigen. Hieronder wat extra informatie over onze doelgroep.

Doelgroep: Levensgenietende vijftigplussers

Inkomensklasse: Modaal. Het gemiddelde inkomen van een vijftigplusser (hoofdkostwinner) is €37.400,- per jaar.

Lifestyle: Ze genieten van het leven, eventueel (pre)pensioen. Ze hebben genoeg tijd en geld om een reis naar Spanje te boeken.

Vervoer: Ze hebben niet echt een voorkeur voor vervoer. Als de klant zelf ook veel bezig is met duurzaamheid dan zullen zij misschien kiezen voor de trein of om te vliegen met het GreenSeat systeem, wat wij als organisatie doen.

Verblijf: De reiziger houdt van luxe en daarom verblijven zij veelal in viersterrenhotels die de Green Key hebben en dus duurzaam werken.

Vermaak: De reiziger houdt van rust en cultuur. Er worden stadswandelingen gemaakt en men heeft ook vrijheid in hun reis. Niet iedereen kan Engels of Spaans spreken of verstaan. Daarom zullen de tours worden begeleid door een lokale inwoner van Spanje die Nederlands praat of Nederlands is.
10. Onderbouwing type groepsrondreis

Aangezien onze doelgroep vijftigplussers zijn die over het algemeen van luxe en rust houden, hebben wij de reizen daar ook op aangepast. Er zullen veel culture en belevenisvolle activiteiten worden georganiseerd, maar er is ook genoeg vrije tijd ingedeeld om uit te rusten of zelf de dag in te delen. Alle keuzes die gemaakt zijn hebben te maken met het inkomen, de gedachtes en interesses van de doelgroep. Er is veelal gekozen voor viersterrenhotels die de Green Key hebben of duurzaam zijn, dit past bij de luxe die de doelgroep gewent is. Het vervoer is per vliegtuig, trein en heel soms per bus.

11. Prijsberekening per reis

Alle onderstaande totaal prijzen zijn vanaf

Prijs opgave - reis 1 Groepsrondreis van elf dagen

Vervoer

Vliegticket (retour) IBERIA 1volwassene €295,85
Amsterdam-Sevilla

Treinkaartje (enkel) RENFE 1volwassene €12,-
Sevilla, Santa Justa –Cordoba, Central

Treinkaartje (enkel) RENFE 1volwassene €29,50
Cordoba, Central -Granada

Treinkaartje (enkel) RENFE 1volwassene €18,55
Granada-Sevilla, Santa Justa

Totale kosten vervoer €355,90

Overnachtingen
Hotel 1 (drie nachten, inclusief ontbijt) 1volwassene €229,92
AC hotel cuidad de Sevilla by Marriott

Hotel 2 (drie nachten, inclusief ontbijt) 1volwassene €267,34
Macia Alfaros

Hotel 3 (drie nachten, inclusief ontbijt) 1volwassene €392,50
Citymar San Anton

Hotel 4 (één nacht, inclusief ontbijt) 1volwassene €76,64
AC hotel cuidad de Sevilla by Marriott

Totale kosten overnachtingen €966,40

Bezienswaardigheden
Alcázar (entree kaartje) 1volwassene €7,50

Paleis en tuinen, Sevilla

Kathedraal (entree kaartje) 1volwassene €8,-
Incl. Giralda toren, Sevilla

Mezquita (entree kaartje) 1volwassene €5,-
Kathedraal van het bisdom, Cordoba

Alhambra (entree kaartje) 1volwassene €14,-
Middeleeuws Paleis, Granada

Totale kosten bezienswaardigheden €34,50

Prijs gehele reis (excl. winstmarge 6%) €1.356,8

Alle onderstaande totaal prijzen zijn vanafPrijs opgave - reis 2 Groepsrondreis van elf dagen voor de Zuid-Afrikaanse toeristen

Vervoer

Vliegticket (retour) IBERIA 1volwassene €1.191,11
Kaapstad - Madrid

Treinkaartje (enkel) AVE 1volwassene €117,60
Madrid – Barcelona

Treinkaartje (enkel) AVE 1volwassene €117,60
Barcelona – Madrid

Totale kosten vervoer €1.426,31

Overnachtingen
Hotel 1 (vijf nachten, inclusief ontbijt) 1volwassene €361,-
Sunotel Amarel

Hotel 2 (vijf nachten, inclusief ontbijt) 1volwassene €600,-
Catalonia Avinyo

Totale kosten overnachtingen €961,00

Bezienswaardigheden
P
ablo Picasso mueum (entree kaartje) 1 volwassene €5,-

Koninklijk paleis (entree kaartje) 1 volwassene €8,-

National Centro de Arte Reina Sofia (entree kaartje) 1 volwassene €6,-

Rondleiding stadium Real Madrid C.F. (entree kaartje) 1 volwassene €16,-

Rondleiding door de boeren (entree kaartje) 1 volwassene €10

Gaudi museum (entree kaartje) 1 volwassene €5,50

Sagrada Família (entree kaartje) 1 volwassene €12,50 (gepens. €10,50)

Camp Nou (entree kaartje) 1 volwassene €19,-

Dierentuin Barcelona (entree kaartje) 1 volwassene €16,50 (65+ €8,50)

Totale kosten bezienswaardigheden €88,50

Prijs gehele reis (excl. winstmarge 6%) €2.475,81

Prijs opgave - reis 3 Stadswandeling door Sevilla (voor FBTR-studenten)

Bezienswaardigheden
Catedral de Granada (entree kaartje) 1volwassene €3,50

Kathedraal

Capilla Real (entree kaartje) 1volwassene €3,50
Koninklijke kapel

Madraza (entree kaartje) 1volwassene -
Universiteit

Kerk van Sagrario (entree kaartje) 1volwassene €4,-

Plaza Bib-Rambla (entree kaartje) 1volwassene -
Plein

Plaza de la universidad (entree kaartje) 1volwassene -
Plein

Monasterio de San Jerónimo (entree kaartje) 1 volwassene €3
Klooster


Totale kosten bezienswaardigheden €14,-

Prijs gehele stadswandeling (incl. winstmarge 7%) €14,98

Bronvermelding

Websites

http://www.geert-hofstede.com/hofstede_spain.shtml
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spanje
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrika#Politiekhttp://www.sprachcaffe.com/nederlands/studeer_buitenland/landen/spanje/spaans_culture/levenswijze.htm
http://movidaholidays.jouwweb.nl/rondreis-op-maat/cultuurverschillen-hofstede

http://jvm.sagepub.com.proxy1.dom1.nhtv.nl/content/13/1/45.full.pdf+html

http://www.nhtv.nl/mediatheek/search-find/databases.html

http://www.djoserthemareizen.nl/sportief/sri_lanka_brommer_12_dagen/_day/

http://www.nzte.govt.nz/explore-export-markets/market-research-by-industry/Food-and-beverage/Pages/FB-sustainability-report-Spain-Jan-2010.aspx

http://www.duurzaamspanje.nl/

http://locotravel.jouwweb.nl/duurzaam-toerisme/voor-en-nadelen

http://spain-travel.jouwweb.nl/over-ons/voor-en-nadelen-duurzaam-toerisme

http://www.src-cultuurvakanties.nl/?ecmp=50_HOME2

http://www.fox.nl/groepsreizen/

http://www.djoser.nl/

http://koningaap.nl/groepsreizen

http://baobab.nl

http://www.galahotels.com/shdetail.aspx?ID=5918856&hotelID=148733&roomID=1134129537,1134129536&tb=2
http://www.galahotels.com/detail.aspx?HotelId=154397&src=2011-06-01|03|2|1
https://vliegtickets.worldticketcenter.nl/transport/BookXpress_Hitchhiker/flights.cfml?parameter=9xvs1s6619165a041.N.1.&ecobusfir=eco&Roundtrip=1&nr_infants=0&nr_adults=1&DEP_DATE=%7Bts%20%272011%2D06%2D03%2000%3A00%3A00%27%7D&DEP_AT=allday&nr_children=0&filter_allowAirlines=%2A&DEP_APCODE=AMS&DEP_APNAME=Amsterdam&DES_APCODE=SVQ&DES_APNAME=Sevilla&DEP2_APCODE=SVQ&DEP2_APNAME=Sevilla&DES2_APCODE=AMS&DES2_APNAME=Amsterdam&RET_DATE=%7Bts%20%272011%2D06%2D13%2000%3A00%3A00%27%7D&RET_AT=allday
http://www.rumbo.es/trenes/spider.do
http://www.hotelcitymarsananton.com/reservas?inday=1&inmonthyear=2011-06&outday=4&outmonthyear=2011-06&adults=1&children=0&promo_code=&user_language=es&action=c_1&hotel_id=1395&guide_id=102
https://vliegtickets.worldticketcenter.nl/transport/BookXpress_Hitchhiker/flights.cfml?parameter=9xw4tl7409165a041.N.1.&DEP_DATE=%7Bts%20%272011%2D06%2D03%2000%3A00%3A00%27%7D&DEP_AT=allday&DES_APCODE=SVQ&DES_APNAME=Sevilla&ecobusfir=eco&filter_allowAirlines=%2A&nr_children=0&Roundtrip=1&nr_adults=1&nr_infants=0&DEP_APCODE=JNB&DEP_APNAME=Johannesburg&DEP2_APCODE=SVQ&DEP2_APNAME=Sevilla&DES2_APCODE=JNB&DES2_APNAME=Johannesburg&RET_DATE=%7Bts%20%272011%2D06%2D13%2000%3A00%3A00%27%7D&RET_AT=allday
http://www.alhambra.org/eng/index.asp?secc=/inicio
http://www.seville-traveller.com/giralda-tower.html http://www.andalucia.com/cities/cordoba/mosque.htm http://granadainfo.com/albmonen.htm#MONA
http://www.ditisandalusie.nl/malaga/bezienswaardigheden

Literatuur

Tourism Management 2009, Stephen J. Page

Imagineering 2002, Dianne Nijs, Frank Peters

Marketing readers.

Werk- en Hoorcolleges

Webteksten

Welkom bij Today Tomorrow Spain

Altijd al kennis willen maken met de Spaanse bevolking? Iets goeds willen doen voor deze mensen? Met Today Tomorrow Spain kunt u dit bereiken.

Wij zijn een duurzame reisorganisaties die reizen naar Spanje aanbied. In onze organisatie en reizen komen planet, profit en people bijeen. Als u bij ons een reis boekt bent u verzekerd van een fantastische reis die u nooit meer zal vergeten!

Wij bieden luxe reizen aan naar de mooiste plekjes in Spanje. De overnachtingplaatsen zijn èn luxe èn duurzaam. Ook vliegen wij met het GreenSeat systeem. Zo bent u al vanaf de eerste minuut van uw reis duurzaam bezig.

Dus bent u geïnteresseerd, boek dan nu uw onvergetelijke reis bij ons!

Missie en visie

Als reisorganisatie en maatschappelijk verantwoorde onderneming willen wij onze reizigers een memorabele ervaring aanbieden. Dit is tevens onze missie. En dit alles op een duurzame manier. In onze organisatie staat duurzaamheid centraal. De reizen zijn duurzaam, maar ook binnen de reisorganisatie zelf wordt duurzaam gewerkt. Duurzaamheid betekent een juiste verhouding tussen people, planet en profit. In onze reizen betekent dit dat we in hotels overnachten die zelf ook duurzaam bezig zijn en we vliegen met het GreenSeat systeem. Ook zijn er geen folders verkrijgbaar over onze reizen. Alle informatie staat op internet. Ook het boeken gaat via internet of via ons reisbureau. Hierbij worden ook geen facturen uitgeprint, deze krijgt u per e-mail opgestuurd. Kan het niet anders? Dan krijgt u op verzoek toch uw factuur op papier, van het fsc keurmerk, mee naar huis.

Na uw fantastische reis naar Spanje, hopen wij dat u enthousiast genoeg bent om dit door te vertellen aan familie, kennissen en vrienden. Hierbij hopen wij op reclame zonder dat wij flyers of posters hoeven te maken. Dit alles voor het behoud van de natuur.

Bij onze reizen zorgen wij ervoor dat de hotels duurzaam zijn, we reizen op een manier die bijbrengt aan duurzaamheid en daarmee helpen we ook de lokale bewoners. Dit doen we onder andere door hen te vragen om ons rond te leiden of op activiteiten te organiseren.

Met al deze kenmerken hopen wij een succesvolle organisatie te zijn en onze visie na te kunnen streven. Onze visie is het in de toekomst aanbieden van reizen met bestemmingen door heel Spanje.

Rondreis Spanje

De planning van deze rondreis is als volgt;

Dag 1:
De vliegreis vanaf Johannesburg in Zuid-Afrika naar Madrid. De eerste dag zult u in Madrid verblijven in het hotel. Dit hotel is het driesterren Sunotel Amarel. Het hotel bezit een buitenzwembad en heeft de Green Key. Tijdens het hele verblijf in Madrid is dit de verblijfsplaats.

Dag 2:
Deze dag zult u veel te zien krijgen. De reis gaat lang het Pablo museum en het Koninklijk paleis. Ook wordt een bezoek gebracht aan het monument van de bomaanslag in 2004. ’s Avonds kunt u uw tijd zelf indelen.

Dag 3:
De dag zal vroeg beginnen met een tour langs het museum National Centro de Arte Reina Sofia. Dit museum heeft een groot aanbod aan prachtige doeken van oude meesters. ’s Middags zult u het plein La Cibeles en de Templo de Debod bezoeken. Na deze intensieve dag heeft u de avond weer vrij.

Dag 4:
Alweer de vierde dag en laatste dag in Madrid. In de ochtend zal er een wandeling zijn door Parc Del Buen Retiro. Hier kunt u ook picknicken. In de middag is er de keuze voor een rondleiding in het stadion van Real Madrid.

Dag 5:
Parque Natural del Alto Tajo is een groot natuurgebied ten oosten van Madrid. Hier zult u deze dag verblijven. U gaat langs verschillende boeren en zij zullen onder andere uitleggen hoe het leven op het platteland er aan toe gaat in Spanje.

Dag 6:
De treinreis naar Barcelona. Deze dag zal helemaal in het teken staan van deze transfer. Met de trein is het reizen duurzamer dan met de bus of het vliegtuig.

In Barcelona verblijft u in het driesterrenhotel Catalonia Avinyo. Ook dit hotel heeft de Green Key.

Dag 7:
Deze dag zal ook weer vroeg beginnen en er zal veel te zien en te beleven zijn. Er wordt een bezoek gebracht aan de gotische wijk, het Gaudi museum en de Ramblas. In de avond zult u vrij zijn.

Dag 8:
U zult vandaag wederom weer veel dingen gaan zien. In de ochtend zijn de Sagrada Familia en Parc Guell aan de beurt. In de middag zal het Plaza Catalunya voorbij komen met daarnaast het strand!

Dag 9:
Deze dag staat in het teken van keuzes. Zo kunt u kiezen om naar het Camp Nou stadion te gaan of naar de dierentuin van Barcelona. U kunt ook zelf iets anders kiezen om deze dag te doen.

Dag 10:
Alweer de een na laatste dag. Dit is een vrij in te delen dag.

Dag 11:
De terugvlucht van Barcelona naar Johannesburg.

Stadswandeling in Granada

Speciaal voor de FBTR studenten van de NHTV is er een stadswandeling in Granada ontwikkeld. Hier volgt een korte toelichting van wat zij kunnen verwachten.

Bij deze wandeling komen in 2,5 uur de mooiste en leukste plekjes van Granada aan jullie voorbij. De wandeling wordt gestart bij “Catedral de Granada”, deze kathedraal wordt beschreven zowel van binnen als van buiten. Er komen onderwerpen aan bod als, de geschiedenis, bouwstijl en religie. Om deze kathedraal heen ligt het hart van Granada, een historisch centrum omringt met interessante gebouwen zoals de Koninklijke kapel “Capilla Real”. Na dit bezoek wordt de route vervolgd richting de Madraza. Hier wordt alles over de universiteit besproken en uitgelegd. Daarna komen we bij de kerk van Sagrario. In dit historisch centrum zullen nog een aantal interessante objecten voorbij komen. Wanneer het bezoek aan de kerk is afgerond zullen we bij de “Plaza Bib-Rambla” arriveren, een plein waarover veel verhalen verteld kunnen worden. Plaza de la universidad “Plaza de la universidad” is onze volgende stop. Zowel de geschiedenis als de huidige functie van het plein wordt beschreven, maar ook de architectuur en het onderwijssysteem komen aan bod. Na dit plein komen we bij de laatste bezienswaardigheid en dit is de “Monasterio de San Jerónimo”, een klooster waar zowel binnen als buiten een rondleiding wordt gegeven. Als dit bezoek is afgelopen is dat ook meteen het einde van de stadswandeling.

Rondreis door Andalusië

De dag verdeling zal bij deze reis als volgt zijn:

Dag 1:
De vliegreis van Amsterdam naar Sevilla.
Na aankomst wordt u naar het hotel gebracht en heeft u zelf de keus wat u gaat doen. Voor deze dag staat er niets op het programma. Dit in verband met de wisselende vliegtijden.
De eerste drie nachten zult u verblijven in het viersterren AC Hotel Cuidad de Sevilla by Marriott. Het hotel is vlak bij het centrum gelegen en op loopafstand van vele bezienswaardigheden. Het hotel heeft de Green Key, dit betekend dat zij duurzaam te werk gaan.

Dag 2:
Sevilla was de economische hoofdstad van Andalusië in de 16 eeuw. Deze prachtige stad heeft veel verschillende monumenten. We bezoeken hier de verschillende architectonische hoogtepunten in de stad, zoals het Alcazar en zijn tuinen. De verblijfplaats van de Koninklijke familie en ook de grootste kathedraal met de Giraldatoren is een bezoekje waard. De Giraldatoren, de mooiste minaret van de Dynastie der Almohaden, biedt u een prachtig uitzicht over de stad. Ook la Macarena, de Murallas, de junta de Andalucia, de plaza de Toros en de mooie wijk Santa Cruz met zijn smalle steegjes staan op de planning. Hier kunt u heerlijk tapas eten en de echt flamenco dans zien.
Dag 3:
Deze dag staat er niets gepland en kunt u zelf uw dag indelen. Sevilla is een hele mooie winkelstad of u kunt een dagje uitrusten en bij het hotel blijven.

Dag 4:
De treinreis van Sevilla naar Córdoba. Ook deze dag staat er niets op het programma. Zo kunt u na de treinreis uitrusten en zelf uw dag indelen. Deze drie dagen verblijft u in het viersterrenhotel Macia Alfaros. Ook dit hotels ligt midden in het centrum en op korte afstand van de bezienswaardigheden. Macia Alfaros heeft ook de Greenkey.

Dag 5:
Deze dag staat in het teken van de stad verkennen. De dag begint met een wandeling door de stad via Plaza del Porta, bekend van onder andere Don Quichote. Aan de oevers van de Guadalquivir is er grote kans om grote groepen koereigers te zien. De wandeling gaat door tot puente Romana waar het oorspronkelijke niveau van de oude stad goed te zien is. Ook loopt de wandeling langs de Mezquita, via de oude stadsmuren naar Barrio Juderia en de synagoge. Hier is er de gelegenheid om te lunchen. In de middag wordt een bezoek gebracht aan de in de achtste eeuw gebouwde Mezquita. Dit is één van de grootste moskeeën. Binnen in deze moskee is een heuse kathedraal te bezichtigen.

Dag 6:
Deze dag wordt een bezoek gebracht aan de eerste Moorse hoofdstad van Spanje, Medina Azahara. Hier zijn de goed bewaarde ruïnes te bezichtigen. De rest van de dag kunt u zelf indelen. U kunt bijvoorbeeld door de UNESCO beschermde binnenstad lopen en de vele winkeltjes en terrassen bezoeken.

Dag 7:
De treinreis van Córdoba naar Granada. Na aankomst wordt u naar het centraal gelegen viersterrenhotel Citymar San Anton gebracht. En ook dit hotel is volop bezig met duurzaamheid. Dit is uw verblijf voor de komende drie nachten.

Dag 8:
Granada is de parel van Andalusië. De stad die in 756 door de Arabieren werd gesticht, behoorde oorspronkelijk aan het kalifaat van Córdoba alvorens ze de hoofdstad van het islamitische koninkrijk van Granada werd. De stad ligt aan de voet van de Sierra Nevada. Een bezoek aan de stad begint met het Alhambra en de Generalife. In de middag zal een bezoek worden gebracht aan de kathedraal van Granada. Een indrukwekkend mooi bouwwerk uit de Renaissance. De Cappila Real, de koningskapel, staat naast de kathedraal en is een meesterwerk van de gotiek.

Dag 9:
Dit is alweer de laatste dag in Granada. Op deze dag wordt de oude joodse wijk Albaicin bezocht. Ook zal de universiteit van Granada worden bezichtigd. De rest van de dag kunt u zelf indelen.

Dag 10:
Dit is helaas al de laatste dag van de reis. In de ochtend reist u met de trein terug naar Sevilla. U zult in hetzelfde hotel verblijven als de eerste drie nachten, het AC Hotel Cuidad de Sevilla by Marriott.

Dag 11:
Terugvlucht van Sevilla naar Amsterdam.

De Spaanse cultuur

Wanneer u in Spanje op vakantie gaat krijgt u natuurlijk te maken met de bevolking, wat kunt u verwachten?

Spanjaarden zijn erg open en sociaal, ze ontmoeten elkaar overal en kletsen op straat is daar dus ook niet raar. Het zijn echte genieters, ze genieten van de zon, het buitenleven en van het leven. De cultuur in Spanje is minder individualistisch dan in andere Europese landen, dit komt waarschijnlijk door de sociale, vrolijke instelling. Zo staan ze dichter bij elkaar wanneer ze praten, hebben ze meer fysiek contact en praten met hun handen. De Spaanse mannen staan bekend om hun “macho” gedrag, dit is echter al wel een stuk minder geworden. Vaak roepen zij “guapa” wat schatje betekend of “mi amor” mijn liefde, dit is niet vervelend bedoelt maar een uiting van hun bewondering voor vrouwen. Verder is het verschil tussen mannen en vrouwen vrij groot in Spanje, zo zijn er op scholen nog steeds mannen- en vrouwenvakken en de rollen van de vrouw en de man zijn nog duidelijk gescheiden. Zo zijn de mannen assertief en hard en de vrouwen zacht en teder. De Spaanse cultuur wordt niet beheerst door wetten en regels en daarom kan gezegd worden dat de onzekerheidsvermijding klein is. Niet geheel onbelangrijk om te weten, is dat de machtsafstand in Spanje groter is dan in Nederland. Er bestaat als het ware meer respect tussen bijvoorbeeld werkgever en werknemer.

Beleving in het algemeen

Consumenten laten zich in hun keuze eerder leiden door emotionele waarde en/of symbolische waarde die ondernemers aan producten en/of dienst toevoegen. Zoals status, zelfontplooiing, waardering, gevoel, aandacht en verbeelding.

Belevenissen komen tegemoet aan de wensen van de consument die ‘alles’ al bezit en alles al heeft gezien. Doordat de ervaringen die belevenissen bieden persoonlijk zijn, en dus voor iedere consument uniek, zijn ze het antwoord op de vraag naar exclusiviteit. Want in een maatschappij waarin luxe niet langer is voorbehouden aan de upper class, ontleent de consument zijn status steeds vaker aan ervaringen die hij heeft gehad, en daarmee aan de (unieke) verhalen die hij daarover kan vertellen. Het product en/of merk is geen ding maar een gevoel.

De grondleggers van de belevenis economie zijn Pine en Gilmore. Er zijn volgens hen vier belevenisdomeinen, dit zijn: amusem*nt, leren, ethiek en escapisme. Dit houd in dat ondernemingen een belevenis creëren bij het product om zo hun klanten bij de ervaring te betrekken op een manier die hen bijblijft. Consumenten willen opgaan in de beleving.

Beleving in de reisbranche

Beleving gaat hand in hand met duurzaam. Hier even in het kort wat we allemaal onder de term duurzaam verstaan. Duurzaam staat voor: milieuvriendelijk, sociaal cultureel en het is op de lange termijn gericht. People, Planet, Profit (ook wel bekend als de drie P’s) deze termen worden in harmonie ingezet en gebruikt om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Er volgt nu een omschrijving per term in het kader van de reisbranche.

People: de balans tussen de belanghebbende.
Planet: omgeving van de bestemming
Profit: winst

Een deel van de winst die je als reisorganisatie maakt investeer je bijvoorbeeld in het creëren van een nieuwe beleving, deze belevingen moeten steeds gekker, maar ook authentieker, exclusiever en bijzonderder zijn. En een deel van de winst investeer je in de P van Planet. Door duurzaam met de omgeving om te gaan en te zorgen dat de omgeving in een goede en natuurlijke staat behouden blijft, zorg je als reisonderneming dat je het gebied beschermd tegen milieuvervuiling, stroperij, massa toerisme enz. Toeristen zelf kunnen ook participeren in het natuurbehoud proces door bijvoorbeeld deel te nemen aan vrijwilligerswerk. Een beleving is afhankelijk van de omgeving. Als de omgeving vervuild en verwoest is, is de beleving ook verdwenen. Of het is een onvergetelijk nare beleving om te zien wat een mens allemaal kapot kan maken op de wereld.

Beleving in onze reizen: rondreis Spanje, rondreis Andalusië en de stadswandeling Granada

Olé España!

Rondreis Spanje

Beleef intens de tiendaagse rondreis door Spanje! De reis begint in Madrid de indrukwekkende en levendige stad van Spanje. Een overheerlijke lunch op een kleedje in het park van Madrid om optimaal van de vakantie te kunnen genieten. Tappas, muziek en zon tijdens de zomerse Spaanse picknick.

U krijgt een rondleiding dwars door de zilvergroene olijfheuvels, langs de sinaasappelbomen en neem een nip van het Spaanse goud, sherry. Zie en luister naar de verhalen van de lokale boeren hoe ze de oogst verzorgen en verwerken tot het uiteindelijke eindproduct, wat u mag proeven en ervaren. We bezoeken Barcelona, een tweede grote stad van Spanje. We maken een grote stadswandeling in deze bijzondere historische stad waar we wederom overnachten. Tijdens deze stadswandelingen worden de topbezienswaardigheden van de steden bezocht en de historie van de stad levendig vertelt. Een bezoekje aan het strand kunnen we niet vergeten. Lekker uitwaaien aan het strand, genieten van de frisse lucht en pootje baden in de golven.

Rondreis Andalusië

De beleving bij de rondreis door Andalusië,
Een indrukwekende en historische tiendaagse rondreis naar Sevilla, Córdoba, een bezoekje aan de vroegere Moorse hoofdstad Medina Azahara, Granada en weer terug naar Sevilla.
Temperament, tradities en passie zijn wel heel typerend voor Andalusië, gelegen in de meest zuidelijke regio van Spanje. Beleef de mediterraanse sfeer: Zwoele zomeravonden met overheerlijke regionale tapas op een terras en op de achtergrond flamenco dans en gitaar muziek. Omringt door Moorse paleizen versierd met mozaïek. Neem een hijsje van een waterpijp in één van de vele theehuizen en neem een kijkje is de moskeeën van de vroegere Al- Andalus tijd wanneer de Arabieren de macht hadden. Maar er zijn ook prachtige synagoge, kerken en kathedralen te bezichtigen. Afkomstig uit de gouden eeuw, dat was van 750 tot 1050, de verschillende geloofsovertuigingen (joods, islamitisch en christen) vreedzaam met elkaar konden samenleven. Een bezoek aan de reusachtige moskee Mezquita kan niet ontbreken, daar binnen in deze moskee is een kathedraal gebouwd. Dit is één van de vele bezienswaardigheden die wij u aanbieden te beleven.

Het verblijf in de door ons geselecteerde hotels zijn milieubewust en duurzaam. U zult er gastvrij worden verwelkomt met een welkomstdrankje, bijvoorbeeld een lekkere espresso of een glaasje sangria. Bij het uitgebreide ontbijt worden er veel regionale producten aangeboden. Zoals het kommetje yoghurt van de lokale melkboer. De nacht breng je door in het hemelbed zodat u een onvergetelijke duizend en één nacht zult beleven.

Stadswandeling door Granada

Een indrukwekkende wandeling door Granada dat levendig wordt vertelt door een inwoner van Granada zelf. De tourguide weet alles over Granada van het heden tot het verleden. hij gaat alle topbezienswaardigheden af en vertelt de historie en het verhaal achter de bouwwerken, standbeelden, parken, pleinen en andere bezienswaardigheden. Deze tour duurt ongeveer 2,5 uur.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ook Today Tomorrow Spain doet aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Wij zijn een organisatie die luxe reizen aanbiedt voor mensen in de leeftijdscategorie 50 – 70 jaar die bewust bezig willen zijn. Duurzaam ondernemen is een groot onderdeel van onze bedrijfsvoering dus kies voor vandaag, kies voor morgen, kies voor Andalusië en boek via TTS.

Bedrijfsvoering

Bij TTS staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Omdat een luxe reis vaak veel minder duurzaam is dan de meer bekende vormen van ecoreizen, vinden wij het belangrijk dat het bedrijf zelf zo duurzaam mogelijk is. Hier komt maatschappelijk verantwoord ondernemen om de hoek kijken. Als het aan komt op het boeken van een reis zult u onze brochures niet vinden bij een reisbureau. Wij willen zo min mogelijk papier gebruiken en doen daarom alle boekingen via onze website. Uiteraard kunt u wel een uitgebreide brochure aanvragen. Deze wordt dan gratis naar u toegestuurd, wij vragen u wel om deze brochure te retourneren. Zo kunnen wij de brochure simpel hergebruiken. Onze brochure is bovendien gedrukt op gerecycled papier. Ons pand in Breda wordt op een zonnige dag voor 70% voorzien van zonne-energie door zonnepanelen op het dak.

Personeel

Ons personeel proberen wij zoveel mogelijk te stimuleren om duurzaam om te gaan met de aarde. Binnen het bedrijf wordt bijvoorbeeld alleen Max Havelaar koffie geschonken. De directie heeft bovendien een elektrische auto van de zaak gekregen. Als wij bedrijfsuitjes organiseren gaan die vaak naar natuurgebieden binnen Nederland waar wij bomen planten en achteraf vegetarisch gaan barbecueën.

Producten

De manier van reizen van Nederland naar Andalusië doen wij via flight-train travel. Dit houdt in dat u deels met het vliegtuig reist maar ook een deel met de trein. Het vliegtuig is tenslotte zeer vervuilend en de trein veel minder. Voor het reizen met het vliegtuig geven wij u de keus om een ‘GreenSeat’ (groene stoel) te kopen. Hiervoor betaald u iets meer geld. Dat extra geld wordt in duurzame projecten gestopt om de vervuiling van het vliegen te compenseren. De hotels waar u in zult overnachten hebben allemaal een ‘Green Key’ (groene sleutel). Dit is een internationaal label die hotels kunnen verdienen als zij zich aan de 25 voorwaarden houden. Deze lopen uiteen van afval scheiden tot het inkopen van recyclebare producten. Zo weten wij zeker dat u, als bewuste toerist, met een gerust hart kunt slapen.

De groep wordt rondgeleid door een lokale Nederlandse of Nederlands sprekende gids. Er is gekozen voor een lokale gids omdat dit veel duurzamer is dan een gids vanuit Nederland meenemen.

Samenwerkingscontract

Persoon 1

Naam: Jeremy de Leur

Studentnummer: 102320

Telefoon: 0643484773

E-mail: jeremy_de_leur@live.nl

Persoon 2

Naam: Désirée Emmen

Studentnummer: 102129

Telefoon: 0621403867

E-mail: deesje_10@hotmail.com

Persoon 3

Naam: Jaap Habraken

Studentnummer: 103268

Telefoon:06-51900702

E-mail:japie_habraken@hotmail.com

Persoon 4

Naam: Anouk van Bracht

Studentnummer:102808

Telefoon: 06-57752368

E-mail: anouk_vbracht@hotmail.com

Persoon 5

Naam: Mirthe Martinius

Studentnummer: 101454

Telefoon:06-26548721

E-mail: mirthe_martinius@hotmail.com

Planning en taakbeschrijving betreffende de

Projectleider: Anouk van Bracht

Notulist: Désirée Emmen

Wat is ons doel met betrekking tot het samenwerken?

  1. a. Wat willen we niet…
  • Geen reactie op mailtjes en telefoontjes
  • Elkaar ideeën afkraken
  • Geen ruzie
  • Dat iemand zijn best niet doen
  • onvoldoende
  1. b. Wat moet…
  • Naar elkaar luisteren
  • Afspraken nakomen
  • Respect voor elkaar hebben
  1. c. Wat mag…
  • Je mag een keer afspraken niet nakomen, mits een geldige reden.

Regels van aan- en afwezigheid:

Aanwezigheid:

  • Motivatie tonen
  • Iedereen doet actief mee
  • Iedereen moet zijn mening uiten

Hoe afwezigheid te melden:

  • Door mail of sms rond sturen
  • Iedereen moet reageren

Herhaaldelijke afwezigheid leidt tot…

  • Red ALERT

Regels met betrekking tot de verslaglegging van taken:

  • Inhoud moet wel informatief en relevant zijn
  • Uitgebreid, niet afwijkend van het onderwerp

Regels met betrekking tot het verloop van de teambijeenkomsten:

  • Gemotiveerd
  • Iedereen uit zijn mening.
  • Mensen uitlaten praten

Regels met de betrekking tot de communicatie tijdens de teambijeenkomsten:

  • Belangrijke dingen en afspraken worden genoteerd
  • Luisteren

Hoe spreken we elkaar aan als de samenwerking niet goed verloopt:

  • Uitpraten
  • Zeggen wat je dwars zit

Wijze om elkaar aan te spreken:

o Via telefoon

o Via E-mail

o Via MSN/facebook

o Persoonlijk

Wat doen we met verzaken / het niet nakomen van afspraken?

  • Het red ALERT

Plaats: Breda

Datum: 10-6-11

Handtekeningen:

1.

2.

3.

4.

5.

Taakverantwoording

Onderdeel: Gemaakt door:

Titelpagina Jeremy

Inhoudsopgave Jeremy

Inleiding Jeremy

Hoofdstuk 2 Aanbodzijde Anouk

Hoofdstuk 3 Vraagzijde Désirée

Hoofdstuk 4 Trends en ontwikkelingen Jaap

Hoofdstuk 5 Duurzaamheid Jeremy

Hoofdstuk 6 Beleving Mirthe

Hoofdstuk 7 Conclusies en aanbevelingen Gezamenlijk

Hoofdstuk 8 Beschrijving Spaanse en Zuid- Désirée

Afrikaanse cultuur

Hoofdstuk 9 Onderbouwing segmentatie Anouk

Doelgroep

Hoofdstuk 10 Onderbouwing type Anouk, Jaap

Groepsrondreis

Hoofdstuk 11 Prijsberekening Désirée, Jeremy

Hoofdstuk 12 Literatuurlijst Gezamenlijk

Hoofdstuk 13 Samenwerkingsovereenkomst Gezamenlijk

Hoofdstuk 14 Taakverantwoording Anouk

Plaats: Breda

Datum: 10-6-11

Handtekeningen:

1.

2.

3.

4.

5.

'

Werkdocument | Todaytomorrowspain (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5966

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.