Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (2024)

Jump to Recipe

Zelf rijst koken in een pan klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Bij mij duurde het ook even voordat ik het onder de knie had. Er kan namelijk veel mis gaan; je gebruikt te veel water, je roert in de rijst, het vuur staat te hoog, en ga zo maar door.

Maar met onze tips en tricks gaat het rijst koken in een pan bij jou nooit meer verkeerd. En dit klinkt drastisch, maar vergeet de aanwijzingen op de verpakking van rijst.

We delen DE gouden tip voor het koken van perfecte rijst (in een pan) met je, waardoor je nooit meer hoeft te knoeien met rijst afgieten. En je rijst bakt ook nooit meer aan.

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (1)

En ja, dit werkt voor alle soorten rijst. Je kunt op deze manier pandan rijst koken, basmati rijst koken en zelfs sushi rijst koken.

Geloof je ons niet? Lees snel verder en geniet van je perfect gekookte rijst.

Disclaimer: rijst koken in rijstkoker is altijd het makkelijkst en snelst, maar daarover lees je ook meer in dit artikel!

Wat is rijst?

Wat is rijst eigenlijk? En is rijst gezond? In grote delen van de wereld is rijst het belangrijkste voedsel. Vooral in de warmere streken op aarde zoals Azië!

Uit China en India komt de helft van alle rijst op aarde! Het grootste deel van die rijst word gegeten in China en India zelf. De rest wordt geëxporteerd.

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (2)

Tijdens onze reizen in Azië hebben we ontzettend veel verschillen rijst gerechten gegeten en zijn we er gek op geworden! Ons kan je zeker blij maken met een bordje nasi goreng, fried rice, een curry met rijst, maar ook met een bordje risotto, paella, en een poke bowl!

Rijst is een graansoort en behoort tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst, ook wel bruine rijst genoemd, kun je terug vinden in de Schijf van Vijf. Deze rijstsoort bevat veel vezels (goed voor de darmwerking), koolhydraten, en andere voedingsstoffen die gezond zijn!

Als je vaak witte rijst gebruikt kun je dat beter vervangen door zilvervliesrijst, als je wat gezonder wilt eten! Maar meer over verschillende rijstsoorten in het volgende kopje.

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (3)
Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (4)

Rijst soorten

In Nederland wordt er voornamelijk snelkookrijst gegeten. Snelkookrijst is voorgestoomde rijst om de kooktijd te verkorten.

Maar er zijn nog veel meer rijst soorten, waar we je nu over gaan vertellen!

Rijst wordt al eeuwenlang verbouwd en geconsumeerd en er zijn wel meer dan 8000 verschillende rijstsoorten. Natuurlijk gaan we die niet allemaal bespreken hier, maar wel de rijstsoorten die het meest voorkomen en gegeten worden in Nederland.

  • Witte rijst: witte rijst heeft geen vliesje meer en daardoor veel minder voedingsstoffen. De rijst heeft ook weinig smaak, maar is perfect bij een pittig gerecht. Deze rijst is licht verteerbaar.
  • Zilvervliesrijst: we hadden het al eerder over zilvervliesrijst, want zilvervliesrijst kun terug vinden in de Schijf van Vijf! Zilvervliesrijst is een gezonde rijst en het minst bewerkt. Daardoor is zilvervliesrijst rijk aan vezels en andere voedingsstoffen. Zilvervliesrijst heeft een nootachtige smaak.
  • Basmatirijst: basmatirijst is een langkorrelige rijstsoort en is verkrijgbaar in zowel witte rijst als zilvervliesrijst. De rijst is geschikt voor Oosterse en kruidige gerechten, omdat het veel smaak heeft!
  • Jasmijn of pandanrijst: jasmijnrijst, ook wel pandanrijst genoemd, is een rijstsoort uit Thailand. Dankzij de lange korrel, mooie kleur, en bijzondere zoete geur wordt deze rijst ook wel de parel van Thailand genoemd! Jasmijnrijst lijkt erg op basmatirijst, maar heeft een iets zoetere smaak.
  • Sushirijst: sushirijst heeft een kortere korrel en wordt ook kleefrijst genoemd. Deze rijst wordt namelijk na het koken plakkerig. Dit komt door het hoge percentage van zetmeel aanwezig in de rijst. Maar daarom is juist deze rijst zo geschikt voor sushi. Of een poké bowl!
  • Risottorijst: risottorijst is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende Italiaanse rijstsoorten waarmee je risotto kunt maken! Net zoals sushi rijst is het een klevende rijst. De bekendste risotto rijstsoorten zijn arborio en baldo. Andere soorten zijn padano, roma, en carnaroli.
  • Paellarijst: paellarijst komt uit Spanje en is een korte en dikke rijstsoort. Deze rijst heeft een groot absorberend vermogen. En als de rijst wat afkoelt, gaat het een beetje aan elkaar plakken.
  • Snelkookrijst: snelkookrijst wordt eerst voorgekookt en vervolgens weer gedroogd. Dit verkort de kooktijd vervolgens aanzienlijk als je zelf de rijst gaat koken. Snelkookrijst is in verschillende soorten rijst beschikbaar, zoals zilvervliesrijst en witte rijst.
  • Gele rijst: gele rijst is eigenlijk witte rijst met een gele kleurstof. De rijst wordt voorgekookt en vervolgens wordt er een gele kleurstof zoals kurkuma of saffraan bij gedaan. Gele rijst is dus een witte snelkookrijst met een heerlijke smaak.

Rijst met een lange korrel, zoals zilvervliesrijst, basmati rijst, en jasmijnrijst, zijn perfect voor Indonesische en Surinaamse gerechten. En voor gebakken rijst of bij een curry.

Rijst met een korte korrel, zoals sushirijst en risottorijst, zijn perfect voor de risotto, poke bowl, en sushi! Deze rijstsoorten zijn vaak ook wat ronder.

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (5)

Hoeveel rijst per persoon?

Als bijgerecht gebruik je ongeveer 50-75 gram rijst per persoon, maar als hoofdmaaltijd (bijvoorbeeld door nasi) gebruik je 100 gram per persoon. Dan hebben we het over ongekookte rijst!

Dit is een gemiddelde, ben je iemand die wat meer eet? Voeg dan extra rijst toe. Of minder, als je minder eet.

In een koffiekopje van gemiddelde grootte gaat ongeveer 100 gram ongekookte rijst. Dus als je geen weegschaal bij de hand hebt, kun je altijd een koffiekopje gebruiken! Dit is natuurlijk wel minder nauwkeurig.

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (6)

Op zoek naar rijst recepten? Maak eens vegetarische nasi goreng, deze poke bowl, en sushi donut!

Hoelang rijst koken in een pan?

Hoelang moet rijst koken? Dat gaan we je nu stap voor stap uitleggen!

Was eerst de rijst totdat het water bijna helder is. Zo spoel je stofdeeltjes weg die je anders opeet. Afspoelen in een zeef of vergiet is het makkelijkst.

Doe de rijst daarna in een pan. De pan moet ruim genoeg zijn, want rijst zet uit tijdens het koken. Voeg nu de juiste hoeveelheid water toe, totdat de rijst ongeveer 2 centimeter onder water staat. Gebruik hiervoor koud water.

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (7)
Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (8)
Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (9)
Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (10)

Dit kun je makkelijk meten met je (schone) handen. Zet je vinger op de rijst (dus niet op de bodem van de pan) en als het water tot je eerste vingerkootje komt, zit je goed.

Breng het water met de rijst en een snuf zout (naar smaak) aan de kook. Als het water kookt, dek de pan af met een deksel, draai het vuur laag – of zelfs uit – en laat de rijst garen totdat de rijst gaar is. Wanner is de rijst klaar? Als het al het water heeft opgenomen. Dat is het!

Als je het vuur uitzet dan duurt het ietsje langer, maar dit is wel de veiligste manier. Op laag vuur gaat het rijst koken sneller, maar let wel op dat je het vuur uitzet als de rijst is droog is gekookt. Rijst kook je in ongeveer 10 minuten gaar. Als je het vuur uitzet kan het 20 minuten duren voordat de rijst gaar is.

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (11)
Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (12)

Vanaf nu heb je nooit meer waterverspilling, geen gedoe met afgieten of verbrande (of kleffe) rijst. En nu kun je ook rijst koken zonder afgieten!

Vind je koken met vingerkootjes te abstract? Onthou dan deze rijst koken verhouding: 1:1,5 verhouding aan (in volume, niet in grammen). Op 1 kopje rijst gebruik je 1,5 kopje water. Dus op ½ cup rijst gebruik je ¾ cup water (per persoon).

Rijst koken variatietips

Wil je rijst koken met meer smaak? Dan hebben wij een paar leuke variatietips voor je!

  • Kook de rijst met bouillon voor extra smaak. Voeg een kwart bouillonblokje per persoon toe.
  • Probeer eens rijst koken in kokosmelk. Gebruik hiervoor 2 delen kokosmelk en 1 deel water (voor een persoon is dat ½ cup rijst, ½ cup kokosmelk en ¼ cup water).
  • Voeg een beetje kurkuma of kerrie toe om de rijst mooi geel te kleuren.
  • Bak de rijst eerst even in een beetje olie of boter, voordat je het water toevoegt. Je kunt ook een ui in kwarten even mee bakken voor extra smaak. Let wel op: als je water toevoegt, gaat het even flink spetteren dus doe voorzichtig.
  • Bak de rijst ná het koken en maak er een lekker fried rice recept van.
  • Voeg eens zaden en pitten toe aan gekookte rijst.

Zo kun je je rijst telkens net iets anders klaar maken!

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (13)

Ook handig: ei koken, broccoli koken, sperziebonen koken, en asperges koken! Met onze tips & tricks gaat het nooit meer verkeerd.

Rijst koken in een rijstkoker

Rijst koken in een rijstkoker is echt het allermakkelijkst. Wil je dus extra gemak in de keuken, schaf dan een rijstkoker aan!

Je hoeft dan enkel de rijst in de rijstkoker pan te stoppen en water toe te voegen. Rijstkokers hebben vaak een droogkookbeveiliging waardoor je niet eens de tijd in de gaten hoeft te houden! En als de rijst gekookt is, wordt de rijst warm gehouden met een warmhoudfunctie.

Met onze tips en tricks weet je hoe je makkelijk rijst in de pan kunt koken. Maar mocht dit toch niet lukken, of wil je voor meer gemak gaan, schaf dan een rijstkoker aan zouden wij zeggen!

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (14)

Rijst bewaren

Heb je veel rijst gemaakt en wil je je rijst bewaren? Dat kan! Gekookte rijst is ongeveer 2 dagen houdbaar. Belangrijk is wel dat de rijst snel afkoelt en vervolgens goed verpakt in de koelkast zet. Laat de gekookte rijst niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Wil je gekookte rijst invriezen? Dat kan ook! Verpak de rijst goed en dan blijft het 3 maanden goed in de vriezer.

Ook lekker: afgekoelde gekookte rijst is perfect voor een lekker gebakken rijst recept.

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (15)

Ongekookte rijst kun je het beste in goed sluitende voorraadbakjes of weckpotten bewaren! Dan heb je ook geen last van ongedierte in aangebroken pakken rijst, en bijvoorbeeld zilvervliesrijst kan door licht bederven.

Hopelijk kun jij nu ook perfect rijst koken in een pan! Eetsmakelijk alvast! En laat ons zeker in de reacties weten hoe de rijst bij jou gelukt is.

Aantal personen: 1

Rijst koken in een pan

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (16)

Dit klinkt drastisch, maar vergeet de aanwijzingen op de verpakking van rijst.

Wij delen DE gouden tip voor rijst koken (in een pan) met je waardoor je nooit meer hoeft te knoeien met rijst afgieten. En je rijst bakt ook nooit meer aan.

En ja, dit werkt voor alle soorten rijst. Je kunt op deze manier pandan rijst koken, basmati rijst koken en zelfs sushi rijst koken.

Geloof je ons niet? Lees snel verder!

Disclaimer: rijst koken in rijstkoker is altijd het makkelijkst en snelst, maar daarover lees je meer in het bovenstaande artikel!

Bereidingstijd15 minuten

Totale tijd15 minuten

Ingrediënten

  • 100 gram rijst per persoon* (ongeveer ½ cup)
  • water
  • zout (optioneel)

Instructies

  1. Was de rijst totdat het water bijna helder is. Zo spoel je stofdeeltjes weg die je anders opeet. Afspoelen in een zeef of vergiet is het makkelijkst.
  2. Doe de rijst in een pan. De pan moet ruim genoeg zijn, want rijst zet uit tijdens het koken.
  3. Voeg nu koud water toe totdat de rijst ongeveer 2 centimeter onder water staat. Dit kun je makkelijk meten met je (schone) handen. Zet je vinger op de rijst (dus niet op de bodem van de pan) en als het water tot je eerste vingerkootje komt, zit je goed.
  4. Breng het water met de rijst en wat zout (naar smaak) aan de kook.
  5. Als het water kookt, dek de pan af met een deksel en draai het vuur laag - of zelfs uit - en laat de rijst garen totdat de rijst al het water heeft opgenomen.
  6. Dat is het! Alleen een rijstkoker is makkelijker. Vanaf nu heb je nooit meer waterverspilling, geen gedoe met afgieten of verbrande (of kleffe) rijst.

Tips

*Als bijgerecht gebruik je ongeveer 50-75 gram rijst per persoon, maar als hoofdmaaltijd (bijvoorbeeld door nasi) gebruik je 100 gram per persoon.

Vind je koken met vingerkootjes te abstract? Hou dan de 1:1,5 verhouding aan (in volume, niet in grammen). Op 1 kopje rijst gebruik je 1,5 kopje water. Dus op ½ cup rijst gebruik je ¾ cup water (per persoon).

Variatietips

Wil je rijst koken met meer smaak? Dan hebben wij een paar leuke variatietips voor je!

  • Kook de rijst met bouillon voor extra smaak. Voeg een kwart bouillonblokje per persoon toe.
  • Kook de rijst met kokosmelk. Gebruik hiervoor 2 delen kokosmelk en 1 deel water (voor een persoon is dat ½ cup rijst, ½ cup kokosmelk en ¼ cup water).
  • Voeg een beetje kurkuma of kerrie toe om de rijst mooi geel te kleuren.
  • Bak de rijst eerst even in een beetje olie of boter, voordat je het water toevoegt. Je kunt ook een ui in kwarten even mee bakken voor extra smaak. Let wel op: als je water toevoegt, gaat het even flink spetteren dus doe voorzichtig.
  • Bak de rijst ná het koken en maak er een lekker fried rice recept van.
  • Voeg eens zaden en pitten toe aan gekookte rijst.

Aanbevolen producten

Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!

PIN DIT RECEPT

Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (20)
Rijst koken in een pan: alle tips & tricks - Vega Recepten (2024)
Top Articles
Writing Science - University of California, Irvinedust.ess.uci.edu/ppr/ppr_Sch12.pdfWriting science : how to write papers that get cited and proposals that get funded / Joshua Schimel. - [PDF Document]
Density Brainpop Quiz Answers
Enrique Espinosa Melendez Obituary
Windcrest Little League Baseball
³µ¿Â«»ÍÀÇ Ã¢½ÃÀÚ À̸¸±¸ ¸íÀÎ, ¹Ì±¹ Ķ¸®Æ÷´Ï¾Æ ÁøÃâ - ¿ù°£ÆÄ¿öÄÚ¸®¾Æ
Craglist Oc
Wells Fargo Careers Log In
Florida (FL) Powerball - Winning Numbers & Results
Craigslist Free Grand Rapids
Cranberry sauce, canned, sweetened, 1 slice (1/2" thick, approx 8 slices per can) - Health Encyclopedia
Goldsboro Daily News Obituaries
Mission Impossible 7 Showtimes Near Regal Bridgeport Village
Aces Fmc Charting
Summoner Class Calamity Guide
Guilford County | NCpedia
Nj State Police Private Detective Unit
Gdp E124
111 Cubic Inch To Cc
Clear Fork Progress Book
20 Different Cat Sounds and What They Mean
Kringloopwinkel Second Sale Roosendaal - Leemstraat 4e
Dr Ayad Alsaadi
Great Clips Grandview Station Marion Reviews
Busted Mcpherson Newspaper
Bidrl.com Visalia
Ou Football Brainiacs
Garden Grove Classlink
Safeway Aciu
Lcsc Skyward
Himekishi Ga Classmate Raw
Bj's Tires Near Me
Insidious 5 Showtimes Near Cinemark Southland Center And Xd
Darknet Opsec Bible 2022
2487872771
Abga Gestation Calculator
Swgoh Boba Fett Counter
Craigslist Maryland Baltimore
Gas Prices In Henderson Kentucky
Lichen - 1.17.0 - Gemsbok! Antler Windchimes! Shoji Screens!
Edict Of Force Poe
Craigslist Mount Pocono
Muziq Najm
Blasphemous Painting Puzzle
Www.craigslist.com Waco
Blackwolf Run Pro Shop
Chase Bank Zip Code
Flappy Bird Cool Math Games
Senior Houses For Sale Near Me
Best Haircut Shop Near Me
A Man Called Otto Showtimes Near Cinemark Greeley Mall
Upcoming Live Online Auctions - Online Hunting Auctions
Jesus Calling Oct 6
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5514

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.