Planten: Heather, Erika: Planten, Verzorging En Tips - Mijn Prachtige Tuin | 2024 (2024)


In Dit Artikel:
  • algemeen
  • gebruik
  • plant
  • gesneden
  • zorg
  • winter bescherming
  • proliferatie
  • Ziekten en plagen

algemeen

Heather of Erika (Erica) is het gelijknamige geslacht voor de familie van heide planten (Ericaceae). Van de meer dan 800 soorten zijn de meeste inheems in Zuid-Afrika, slechts een paar in het Midden-Oosten of Europa. Ze groeien op zeeniveau tot aan het alpine stadium.
Heathers zijn groenblijvende, meestal compacte dwergstruiken, sommige soorten groeien, maar ook boomachtig en kunnen drie meter hoog zijn. De bladeren zijn in kransen, zelden tegenovergesteld of verspreid. De bloemen zijn meestal tot tien millimeter groot en hebben een dubbel bloemdek met kelkblaadjes, kroon en meeldraden die uitsteken uit de bloemkroon. Het kleurenpalet van bloemen varieert van wit tot roze en karmozijnrood tot paars. Heather-kruiden gedijen het best op zonnige locaties, maar verdragen ook halfschaduwrijke plaatsen. Ze komen vooral voor op zandige of stenige gronden.

In Europa, onder andere, de sneeuw- of winterheide (Erica carnea). Het heeft het grootste belang als tuinplant en groeit in de Alpen tot 2700 meter hoogte. Het vormt tot 30 centimeter hoge dwergheesters. Hun groenblijvende bladeren zijn naaldvormig, de bloeiwijzen bestaan ​​uit vele kleine bloemen die roze of roodachtig gekleurd zijn en ongeveer acht millimeter lang. De sneeuwheide bloeit van januari tot april en is een belangrijke vroege bijenweide. Hoewel het bestand is tegen de meeste niet-zware grondsoorten, geeft het de voorkeur aan kalkrijke grond in tegenstelling tot andere heide-planten. De planten worden in tal van variëteiten aangeboden.

Planten: Heather, Erika: Planten, Verzorging En Tips - Mijn Prachtige Tuin | 2024 (1)

De Zuid-Afrikaanse klokheide 'Paola' (Erica gracilis) maakt indruk met zijn klokvormige bloemen

Een andere populaire tuinplant is de klokheide (Erica gracilis), die afkomstig is uit Zuid-Afrika. Het verdraagt ​​geen kalk en bevriest tijdens strenge vorst. De Cornwall of Summer Heath (Erica vagans) bloeit van juli tot september. Het wordt gedistribueerd in het zuidwesten van Engeland, maar ook aan de Atlantische kusten naar Spanje. Hun acht millimeter lange bloemen vormen samen een slanke bloeiwijze van 8 tot 15 centimeter lang. Het gedijt het beste op zanderige of steenachtige bodems en komt vaak voor in de buurt van de kust.
Ook afkomstig uit Europa is de grijze heide (Erica cinerea). Het groeit als een groenblijvende dwergstruik en groeit tot 60 centimeter hoog. Hun bloeitijd varieert van de vroege zomer tot de vroege herfst. De trosvormige bloeiwijze bevat talloze bloemen in verschillende tinten roze. Het is ook geschikt als sierplant.
De boomheide (Erica arborea) kan tot zes meter hoog worden en groeit onder andere in het Middellandse Zeegebied. In de laurierbossen van het Canarische eiland La Gomera, groeit deze soort tot 20 meter hoog en gedijt vooral goed bij zure rotsen. Hun bolvormige wortels, die een diameter van maximaal 40 cm kunnen bereiken, worden gebruikt om tabakspijpen of meshandvatten te maken. Vanwege minerale afzettingen is het hout erg hard.
Overigens, de zomer of de heide (Calluna vulgaris), die het landschap van de Lüneburger Heide kenmerkt, is niet Erica, maar vormt zijn eigen geslacht Calluna. Maar ze behoort ook tot de heatherfamilie. In tegenstelling tot de meeste Erica-soorten, is de bezemheide bladverliezend en bloeit in de late zomer.

gebruik

De heidekruiden, die een rol spelen in het tuinontwerp, kunnen op één hand worden geteld. Alle soorten werken het best wanneer ze in de grotere gebieden van de heidetuin worden geplant. Ideale partners zijn andere dwergstruiken zoals de bezemheide, coniferen zoals jeneverbes en dennen of bloeiende planten zoals de rododendron. In de winter en het voorjaar, vanaf januari tot mei, de rassen van Engels heidebloem (Erica darleyensis) en de sneeuw of winter heide (Erica carnea) in wit, roze of rood. Ze zijn goed oppervlakte dekking in het zonnige semi-schaduwrijke plaatsen.
In de zomer, het moeras of bel heidebloem (gewone dophei), de Cornish heide (Erica vagans) en grijs-heide (Erica cinerea). Ze zijn ongeveer 30 centimeter hoog en breed en kunnen worden gebruikt als bodembedekker in kleinere of grotere groepen. Vaak zijn ze in heidebos geplant. De klokheide (Erica gracilis) bloeit van september tot december en wordt daarom vooral in de herfst aangeboden. Het is niet winterhard, zelfs als individuele nachten met temperaturen net onder nul graden het hoofd bieden. Vaak zet men de klokken van de heide in trays en bloembakken. Bovendien zijn ze geschikt voor het ontwerpen van bedden en voor ernstige beplanting.

Planten: Heather, Erika: Planten, Verzorging En Tips - Mijn Prachtige Tuin | 2024 (2)

De Cornwall heide 'Valerie Proudey' ligt in het zuidwesten van Engeland en bloeit van juli tot september

plant

De beste planttijd is wanneer de kwekerijen de betreffende soort in het assortiment hebben. Opgemerkt moet worden dat sommige soorten alleen op zure grond gedijen.Anderen geven de voorkeur aan kalkhoudende locaties, maar kunnen ook omgaan met normale, humusrijke tuingrond. Het beplantingsgebied moet goed worden losgemaakt en het gat zo diep graven dat de wortelkluit een halve centimeter bedekt is met tuingrond. Dompel de kluit in water voor het planten en water grondig gedurende de eerste paar weken. Als je Engelse heide wilt gebruiken als oppervlaktebedekking, doe je vijf tot zeven planten, in sneeuwheiems acht tot tien per vierkante meter.

gesneden

Het is belangrijk om de heide regelmatig te verkleinen om ze compact te houden en niet van onderaf afgeschuind. De Engelse heide en de sneeuwheide worden regelmatig gesneden met de heggenschaar na de bloei eind mei. De Heide van Cornwall wordt jaarlijks afgesneden onder de bloeiperiode van het voorgaande jaar. De klokheide hoeft niet te worden gesneden.

zorg

Heather-kruiden mogen nooit volledig uitdrogen. Het is essentieel om te regenen in periodes van regen, vooral voor de eerste nachtvorst. In het voorjaar worden heatherkruiden voorzien van kunstmest. Compost of slow-release meststof bevorderen de groei. Soorten die alleen op zure grond gedijen, ontvangen speciale meststoffen, zoals rododendron-kunstmest

winter bescherming

Bij strenge vorst zonder sneeuwbedekking zijn deels winterharde heide-kruiden bedekt, zoals de boomheide en de grijze heide met kreupelhout, dennentakken of vlies. De Cornwall Heath is relatief vorsthard en moet alleen worden beschermd met langdurige vorst met dennengroen. Zelfs de sneeuwheide, die temperaturen tot -30 graden tolereert, moet worden beschermd tegen sterke winterzon en wind, zodat deze niet uitdroogt.

proliferatie

Heather-kruiden kunnen worden vermeerderd door stekken. Deze worden in de zomer gesneden, in de grond gestoken en gelijkmatig vochtig gehouden. De eigen voortplanting is alleen de moeite waard met zeldzame variëteiten, omdat de planten erg goedkoop zijn.

Ziekten en plagen

Plotselinge verwelking duidt op een schimmelinfectie. Zieke planten moeten snel worden verwijderd en worden afgevoerd met huishoudelijk afval. Als preventie wordt aangeraden om wateroverlast te voorkomen. Bovendien kunnen de larven van zwartoorkevers de wortels beschadigen. Maar de kever eet zelden de jonge scheuten.

Planten: Heather, Erika: Planten, Verzorging En Tips - Mijn Prachtige Tuin | 2024 (3)

Verzorging: Heather Kemesky.

Verwante Artikelen:

Koffieplezier door eigen teelt

Verfijn komkommers zelf

Gieten in de kas - hoe goed schenken?

Meest Besproken

Hibiscus in de tuin - tips voor het cultiveren, verzorgen, snoeien en vermeerderen van professionals in de tuin
Bed behuizing
Plant andijvie overwintering - tips van zaaien tot oogsten
Smeerwortel in de tuin - gebruik smeerwortel
Muggen afweren - zo verwijder je muggen in het appartement
Planten: Heather, Erika: Planten, Verzorging En Tips - Mijn Prachtige Tuin | 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6366

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.