Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (2024)

Lämna ett svar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Nu finns Ålandsmejeriets nya gräddglass saltlakrits/apelsin i de åländska butikernas frysdiskar.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (1)

Ålandsmejeriets glass är en äkta gräddglass med hög gräddhalt och betydligt mindre luft än i de större mejeriernas produkter. Ta fram glassen en stund innan servering så hinner den mjukna något.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (2)

Det här är min nya favorit i glassfamiljen – men så älskar jag ju både saltlakrits och apelsin! Smakernagifter sig fint och det är väl avvägd balans mellan den salta lakritssåsen och den fräscha apelsinen. Mums!

Sedan tidigare finns smakerna Gammaldags vanilj, Choklad-brownie, Jordgubbe och Kinuski i sortimentet.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (3)

Lämna ett svar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

-Spana in den nya fina hemsidan!

Handplockade åländska äpplen kryddade med kanel och vanilj smaksätter Ålandsmejeriets senaste yoghurt. Den baserar sig på derasmilda naturella yoghurt och innehåller Acidofilus och Bifidus som är bra för magen. Dessutom är den sötad med stevia och håller på så sätt mycket låg kolhydrathalt. Finns att köpa i åländska livsmedelsbutiker.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (4)

Äppelyoghurt med kanel och vanilj har en mild och fyllig smak med en naturligt varierande fetthalt (3,9 – 4,5 %).

Åländska äpplen håller hög kvalitet tack vare många soltimmar och lång mild höst. Det märks på smaken – den här yoghurten är fantastiskt god, helt klart min nya favorit. Nästan som äppelpaj!

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (5)

2 svar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Jag älskar hembakat knäckebröd och det är busenkelt att göra själv. Snabbt går det också. Degen behöver varken knådas ellerjäsas speciellt länge och i ugnen går det undan!

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (6)

Det är gott att smaksätta med olika brödkryddor som fänkål, anis eller kummin och vackert att garnera med olika frön. Har du en kruskavel som ligger och dammar i skåpet är det ett ypperligt läge att ta fram den till knäckebrödsbaket!

Toppa med lite flingsalt så har du ett gott snack att gnaga på. Men inget slår gott smör och fet ost!

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (7)

Knäckebröd

Fänkål är enfantastiskt godbrödkrydda men du kan ersätta den med anis eller kummin om du vill. Rågsikt kan ersättas med andra mjölsorter, det är också gott att blanda olika. Tillsätt mjölet lite i taget så du får lagom mängd.Lite fett i degen gör den elastisk och lätt att kavla.Alla ugnar gräddar olika men bröden behöver få lite färg för att bli frasiga och knapriga. Passa dem noga på slu*tet bara, det blir snabbt brända kanter.

50 g ålands smör

3 dl ABC surmjölk

25 g jäst

1 tsk salt

2 tsk fänkål

1 msk sirap

ca 7 d rågsikt

vallmofrön, solroskärnor, pumpafrön och flinsalt till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 225°.

Smält smöret i en kastrull och rör ner surmjölken. Låt vätskan bli ljummen. Lös upp jästen däri och rör ner salt, stötta fänkålsfrön, sirap och så mjölet lite i taget. Knåda till en deg. Låt jäsa ca 20 minuter.

Dela upp degen och kavla ut till tunna knäckebröd, antingen fristående i valfria storlekar eller 4 större bröd som du skär ut till portionsbitar på plåtar med bakplåtspapper. Använd gärna en pizzaslicer. Strö gärna frön och flingsalt över och kavla fast dem i degen med lätt hand. Använd med fördelen kruskavel på slu*tet eller nagga degen.

Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter, vänd sedan på knäckebröden och grädda ytterligare knappt 5 minuter tills de har fått vacker färg. Passa noga, de bränner snabbt och tiden varierar iolika ugnar. Låt svalna helt på galler.

Lämna ett svar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Idag bjuder jag på amerikanska chocolate chip cookies till fikat! Vit-, ljus-, och mörk choklad samt pekannötter smaksätter min version av dessa klassiska kakor. Kakor är väl aldrig så gott som med iskall mjölk eller en kopp rykande kaffe.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (8)

Knapriga i kanterna och mjuksega i mitten – precis som jag vill ha dem.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (9)

Chocolate chip cookies

Frasiga i kanterna med mjukseg kärna och inslag av knapriga nötter. Välj dina favoritnötter eller blanda olika. Degen kan med fördel göras på förhand och förvaras såväl i kylen somfrysen. Det här är en ganska rejäl sats och ger runt 64 småkakor, 32 normalstora kakor eller 24 större. Jag bakar gärna ut olika storlekar så att det finns det fika för allas magar, redigera bara tiden i ugnen. Det syns på färgen när de är klara.

24-64 st beroende på storlek

200 g mjukt rumstempererat ålands smör

2 dl mjukt farinsocker

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

1 msk sirap

1 ägg

5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat (soda)

2 dl pekannötter (90 g)

100 g vit choklad (pellets)

100 g ljus choklad (pellets)

100 g mörk chokald (pellets)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Vispa smör, farinsocker, strösocker, vaniljsocker, salt och sirap krämigt och luftigt och vispa sist ner ägget. Blanda vetemjölet med bikarbonat och vänd ner det i smeten. Tillsätt grovhackade pekannötter och grovhackad choklad eller pellets. Degen känns först kladdig men den ”torkar” snabbt till sig, lägg den annars i kylen en stund så stelnar den. Forma bollar av degen i önskad storlek. Platta utbollarna till kakor och placera dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter för lite större kakor. De är klara när de har lite vacker färg i kanterna.

1 svar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Varm smörgåstårta är som ett mellanting avvarma mackor, pizza och klassisk smörgåstårta. Man varvar polarbröd med en god och krämig röra och gratinerar i ugnen innan servering. Gott och enkelt att variera, dessutom uppskattat av både stora och små!

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (10)

Röran mellan bröden får god smak avbacon, chirizo, paprika och purjolök. Crème fraîcheoch riven ost gör tårtan saftig och krämig.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (11)

Varm smörgåstårta med chorizo

Varm smörgåstårta är allra godast nylagad när den är varm, frasig i kanterna och krämigt saftig av fyllningen. Förbered gärna fyllningen men lägg ihop och gratinera precis innan servering. Tårtan är även god dagen efter, men är då lite mjukare och degigare i konsistensen. Fyllningen är enkel att variera, korven kan exempelvis bytas ut mot svamp eller så varvar du en god och krämig köttfärsröra mellan bröden. Gillar du det riktigt ostigt så tillsätt ost även i fyllningen.

1 stor tårta (5-6 portioner)

2 pkt bacon (à 140 g)

3 chorizokorvar (300 g)

15 cm purjolök eller1 gul lök

2 paprikor

6 dl (600 g) crème fraîche

salt och peppar, ev andra kryddor

3 tomater

200-400 g riven hårdostfrån Ålandsmejeriet (exempelvisNiskablandning)

1 påsepolarkaka (6 pack)

salt, svartpeppar och chili

1 grönsaksbuljongtärning

Ålands smör att steka i

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° grader vanlig ugnsvärme.

Klipp baconet i småbitar och stek det knaprigt i en torr het panna. Låt rinna av på papper. Dra skinnet av korven, tärna den smått och stek den i samma panna som baconet tills den får färg. Hacka lök och paprika och stek dem mjuka och glansiga i smör och blanda medbacon och korv. Rör ner crème fraîchen och låt puttra ihop. Smaka av med salt, peppar, chili och ev 1 smulad grönsaksbuljongtärning. Blanda eventuellt ner 100-200 g riven ost om du vill ha det riktigt ostigt.

Varva bröd och röra (på en plåt med bakplåtspapper), avslu*ta med ett lite tunnare lager av röran. Skiva tomaterna och garnera översta lagret med dem. Strö över 200 g riven ost. Gratinera 15-20 minuter i ugnen. Server genast medan tårtan är varm och frasig i kanterna.

2 svar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Idag står en krämig skinklasagne med grönsaker på menyn, häng med så får du receptet!

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (12)

Lasagne måste nog vara en av mina favoriträtter och är faktisk inte så tidskrävande att göra heller. Gillar också att den är så lätt att variera.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (13)

Lasagne är perfekt mat för matlådan, nästan så att den bara blir godare av att stå till sig.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (14)

Krämig skinklasagne

Lasagne är enkelt att variera, här är den smaksatt med skinka, bacon och grönsaker framför den traditionella köttfärssåsen med tomatkross. Självklart går det bra att använda det också, räkna då med 500 g köttfärs, 1 lök, några rivna morötter och en burk krossad tomat och glöm inte att krydda ordentligt!

4-5 portioner

Ostsås

50 g ålands smör

1 liter ålands mjölk

1 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 msk Dijon senap

ca 100 g riven ålands ost (exempelvis Niskablandning, Prostens, Prostinnans el Kastelholm)

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och lite mjölk i taget för att undvika klumpar. Tillsätt saltet och senapen och låt puttra under konstant omrörning i botten under 4-5 minuter. Rör ner osten.

Fyllning:

9-12 lasagne plattor

2 msk ålands smör

1 pkt bacon (140 g)

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 paprika

3-400 g välrökt skinka

1 stånd färsk broccoli

ca 1 tsk sambal oelek

salt, peppar, torkad oregano

2 tomater

ca 100griven ålands ost (exempelvis Niskablandning, Prostens, Prostinnans el Kastelholm)

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200-225°.

Hacka lök, vitlök och paprika och klipp baconet i mindre bitar. Skär skinkan i mindre bitar och plocka isär broccolin i små buketter. Knaperstek baconet och lägg det åt sidan. Stek lök och vitlök mjuka i smör tillsammans med hackad paprika. Blanda ner bacon, skinka och broccoli. Krydda med sambal, salt, peppar och oregano efter smak.

Varva sås, plattor och skinkfyllning i en ugnssäker form (gärna 3 lager). Avslu*ta med sås. Toppa ytan med skivad tomat och riven ost.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Passa ytan på slu*tet och täck med aluminiumfolie om den snabbt blir mörk. Låt gärna lasagnen stå till sig en timme innan servering om du inte föredrar den lite lösare.

2 svar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Dags igen för ytterligare lite härlig smörgåsisinspiration med Ålandsmejeriets goda nyhet Rågrika som bas.

Det blir den klassiska räkmackan med picklad rödlök som piggar upp och två urgoda men snabbt och enkelt fixade tilltugg.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (15)

Räksmörgås med picklad rödlök

Picklad rödlök är gott på nästan alla smörgåsar och lyfter verkligen denna klassikerprecis som lite dill och citron i majonnäsen gör.

Bred ålands smör på brödskivan. Blanda lika delar majonnäs och (lätt) crème fraîche och smaksätt med lite rivet citronskal, klippt dill och salt. Bred ett generöst lager på brödet. Toppa med salladsblad, räkor, gurka, kokt och skivat ägg, picklad rödlök, en dillkvist och citron.

Picklad rödlök: Blanda och värm upp 2 msk strösocker med 4 msk vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger och ca 1 krm salt tills sockret löst upp sig. Blanda med 1 tunt skivad rödlök (använd gärna mandolin) och låt stå kallt i minst 30 minuter. Förvara i kylen.

Nu ska du få tips på två riktigt goda och lite sötare kreationer som passar fint som ett tilltugg eller nära ostbrickan. Eller när du är sugen på något riktigt gott och sötsalt!

Ost, honung & valnöt

Bröd, ålands smör, rosmarin (färsk eller torkad), salladsblad, fet åländsk ost och valnötter toppat med flytande honung är en kombination som måste upplevas. Fantastiskt goda smaker i all enkelhet!

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (16)

Fikon deluxe

Här snålas det inte på det goda! Toppa brödet med ålands smör, fet åländsk ost och fikonmarmelad. Skiva färska fikon och stek dem i ålands smör och strösocker en liten stund på båda sidorna för en karammeliserad yta. Garnera brödet med fikon och njut – kanske med några flagor flingsalt på toppen.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (17)

Lämna ett svar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Ålandsmejeriets hälsosamma bröd Rågrika passar utmärkt till lättare lunchsmörgåsar. Idag stårhet kyckligröra, fräsch laxmacka med pepparrot och en klassisk ägg- och baconsmörgås med smält ost på menyn. Alla tre är klara på nolltid.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (18)

Laxmacka med äpple & pepparrot

Bred färskost med smak av pepparrot på brödets botten och lock. Fördela salladsblad och kallrökt lax på brödskivan och avslu*ta med en klick crème fraîche och klippt dill (fryst går bra).Toppa med en fräsch skiva grönt äpple doppat i citronsaft.

Ost & grönt

En frukostklassiker som alltid fungerar är rågrika med ålands smör, åländsk ost, gurka, ruccola och skivade rädisor.

Lunchmacka med het kycklingröra

En snabb, het och krämig lunchmacka får du genom att blanda små bitar av smörstekt kyckling (smaksätt med salt, peppar, paprikapulver och kycklingkrydda) med smaksatt crème fraîche – paprika chili. Bred ålands smör på brödskivorna, fördela salladsblad som en skål på bottenskivan och fördela kycklingröran däri. Toppa med paprika och lite färsk chili – om du gillar det hett.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (19)

Ostig äggmacka med bacon

Bred lock och botten med ålands smör blandat med lite sambal oelek, det ger god hetta till smörgåsen. Toppa med salladsblad. Stek ett uppvispat ägg en kort stund i ålands smör, salta och peppra och toppa med riven åländsk ost som sakta får smälta och göra ägget extra krämigt. (Stek ägget innanför ett pepparkaksmått med samma storlek som brödet så får du en snyggare macka). Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Toppa brödskivan med ägg, bacon och paprika.

2 svar

Det här inlägget görs i samarbete medÅlandsmejeriet.

Ålandsbagarn lanserar ett nytt rågbröd med råg från den åländska landsbygden. Rågrika är ett bröd med rik och mustig smak, perfekt till frukost, mellanmål eller kvällste. Framöver kommer jag att ge dig tips och recept på inspirerande smörgåsklassiker!

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (20)

Brödet lanseras iRågrika Originaloch Rågrika flingor och frön. Rågrika original är mjölk-, socker- och äggfritt och innehåller bara naturliga ingredienser som åländskt ekologiskt fullkornsrågmjöl, vatten, vetemjöl, åländska ekologiska fullkornsrågflingor, rågmalt, jäst, havssalt och vetegluten. Rågrika flingor och frön är socker- och äggfritt och innehåller dessutom åländsk surmjölk, solroskärnor, linfrön och potatisflingor.

Rågrika är väldigt gott att rosta och passar också perfekt till varierande dubbelmackor.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (21)

Lördagskorv & Dijon

Underskatta inte denna goding med skönt sting. Blanda naturell färskost med Dijonsenap efter smak och bred ett generöst lager på smörgåsen. Toppa med åländsk ost, lördagskorv, skivad tomat och salladslök.

Salami & grynost

En saftig smörgås får du med hjälp av ålands smör, salladsblad, salami, grynost (Keso) och smörgåsgurka.

Kalkon & kokt ägg

Det perfekta krämiga ägget får du genom att sänka ner ägg i sjudande vatten och koka exakt under 8 minuter, ta gärna tid med en timer. Spola med iskallt vatten innan du skivar ägget. Tillsammans med ålands smör, åländsk ost, rökt kalkon och salladsblad blir det en grym start på morgonen.

Uppdaterad ost- och skinksmörgås

Den klassiska ost- och skinksmörgåsen blir både saftigare och mer näringsrik om du toppar den med alfa*groddar, samt skivad avokado och äpple doppat i citronsaft. Avslu*tagärna med lite tunt skivad rödlök.

1 svar

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Påskgodis tackar jag inte nej till, speciellt inte om den innehåller mina favoriter nougat och mandelmassa. Här smaksatt med kaffe. Otroligtsmarrig kombination om du frågar mig!

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (22)

Krämig kaffenougat tryffel är täckt med påskens givna ingrediens; mandelmassa. En kombination som verkligen gifter sig fint och smälter i munnen.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (23)

Jag har gjort två varianter av samma ingredienser; tryffel och mandelmassa;

-äggformade tryfflar klädda i mandelmassa, doppade i mörk choklad och streckade med vit choklad.
-små tvådelade praliner med en botten av färgad mandelmassa, toppade med tryffel och garnerade med kanderade violer, kanderade syrener och nonstop.

Busenkelt, men ser ändå ganska lyxigt ut, eller hur!

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (24)

Kaffenougattryffel med mandelmassa

Krämig tryffel med smak av nougat och kaffe smakar ljuvligt tillsammans med mandelmassa. Välj själv om du vill forma kulor eller ägg av fast tryffel och klä in dem i kavlad mandelmassa eller om du hellre vill kavla ut (färgad) mandelmassa till en botten och toppa med den nylagade tryffelsmeten som sedan får stelna i kylen eller frysen. Doppa gärna i mörk dekorchoklad (Fazer) och garnera med hjälp av vit- eller ljus choklad, strössel eller hackade nötter. Har du bråttom kan du förstås rulla kulor av tryffeln och rulla dem i kakao. Lägg dem i ischokladformar och förvara i kylen.

Tryffel:

1 dl ålands grädde

2 tsk honung

200 g mjuk nougat (Odense)

100 g mörk choklad (44%)

2 tsk Nescafé espressopulver

Mandelmassa & Garnering

mandelmassa

ev. karamellfärg (om du vill färga mandelmassan)

mörk block dekor choklad att doppa i (fazer)

strössel, ätbara blommor, smält choklad, godis, hackade nötter eller liknande till garnering

Gör så här:

Koka upp grädden med honung och espressopulver över ett vattenbad. Hacka nougaten och chokladen och låt dem smälta i den varma grädden.

Om du vill forma kulor eller ägg av tryffeln;

Häll upp tryffeln i en plastlåda med lock och låt stelna i kylen eller frysen några timmar eller över natten. Ta på dig tajta plasthandskar (finns på Clas Ohlson eller bland städartiklar i mataffären) så går det lättare att hantera tryffeln som lätt blir lite kladdig i rumstemperatur och om dina händer är varma. Nu kan du rulla tryfflarna i kakao, florsocker eller doppa dem i smält choklad eller klä in dem i kavlad mandelmassa. Ställ dem i kylen och doppa dem sedan i smält choklad, ev blandad med en tesked olja för extra glans. Garnera gärna med smält vit choklad. Förvara äggen eller kulorna i kylen, de mjuknar snabbt i rumstemperatur.

Om du vill göra tvådelade fyrkantiga praliner med mandelmassa;

Kavla eller tryck ut (färgad) mandelmassa i valfri tjocklek på bakplåtspapper i en liten platslåda med tillhörande lock.

Häll den avsvalnade tryffelsmeten över mandelmassan och låt stelna i kylen eller frysen några timmar eller över natten.

Skär ”kakan” i portionsvänliga bitar och doppa i smält choklad, ev blandad med en tesked olja för extra glans. Garnera på valfritt sätt innan chokladen stelnar. Förvara bitarna i kylen, de mjuknar snabbt i rumstemperatur.

Ålandsmejeriet – Sida 3 – en smaksak (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5603

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.